Artikel top billede

Datarummet hos colocationvirksomheden Interxion, der har bestilt den europæiske outsourcing-undersøgelsen fra IDC.

Danske virksomheder outsourcer flest datacentre

Outsourcing af datacenteret er populært blandt danske virksomheder. En undersøgelse fra IDC viser, at over 40 procent af danske virksomheder har outsourcet datacenteret.

Godt fire ud af 10 danske virksomheder har outsourcet dele af eller hele datacenteret.

Det viser analysehuset IDC's Nordic Investment Guide, der omfatter 149 danske forretnings- og it-ansvarlige.

41 procent svarer, at hele eller dele af datacenteret i virksomheden er outsourcet.

Samtidig planlægger 17 procent af virksomhederne outsourcing af datacenteret i fremtiden.

Danmark er foran

Til sammenligning viser en europæisk undersøgelse, ligeledes foretaget af analysehuset IDC, på vegne af colocationvirksomheden Interxion, at 34 procent helt eller delvist har outsourcet datacenteret, fordelt på 16 procentpoint gennem decideret outsourcing og 18 procentpoint colocation.

Rapporten omfatter 834 store og mellemstore virksomheder i otte europæiske lande, herunder England, Tyskland, Frankrig, Spanien, Belgien, Holland, Østrig og Irland.

Undersøgelsen viser også, at 29 procent af virksomhederne i de otte europæiske lande har planer om at outsource datacenteret.

Forskellen mellem de danske og europæiske virksomheder skyldes ifølge IDC's direktør i Sverige, Nils Molin, der har ansvaret for Nordic Investment Guide, at Danmark de seneste år har været foran de lande, som vi normalt sammenligner os med.

"Danmark har et meget åbent forretningsklima, hvor handel spiller en væsentlig rolle. Det betyder, at danske virksomheder, qua konkurrencesituationen både hjemme og ude, hurtigt ser de nye trends.

Samtidig er der mangel på arbejdskraft. Og med knappe ressourcer står det lige for at outsource dele af virksomhedens funktioner for at kunne fokusere på kerneområderne," siger Nils Molin.

Han peger på en tendens til, at især mindre og mellemstore virksomheder måske mangler ressourcerne til at drive eget datacenter.

Sikkerhed og omkostninger

IDC-rapporten for Interxion peger samtidig på, at de største udfordringer ved at drive eget datacenter er sikkerhed og omkostninger til at drive datacenteret.

36 procent af virksomhederne peger således på, at sikkerhed er en af de tre største udfordringer, mens 30 procent peger på omkostningerne til datacenteret som en af de tre største udfordringer.

Omkostningerne til datacenteret vokser dog hurtigst af alle. De største poster er tekniske medarbejdere, vedligeholdelse af udstyr samt strømforbrug.

Strømforbruget eskalerer

IDC’s undersøgelse for Interxion viser også, at hvor de adspurgte virksomheder forventer en stigning på 11 procent i antallet af rack-skabe inden for et år, forventer de samtidig, at strømforbruget vil stige med 24 procent inden for de næste tre år.

Det billede kan direktør Peder Bank for Interxion Danmark nikke genkendende til.

"Efterspørgslen efter ydelser vokser mere vertikalt end horisontalt," siger Peder Bank.

Med det mener han, at efterspørgslen på strømkapacitet langt overstiger efterspørgslen efter flere kvadratmeter til rack-skabe.

"Det sidste års tid er vores udlejede areal vokset med 30 procent, mens det samlede strømforbrug i samme periode er steget med godt 100 procent. Energitætheden i server-rummene er altså steget dramatisk," fortæller Peder Bank.

Det fortæller dog ikke hele sandheden, mener Nils Molin fra IDC.

"Der er ingen tvivl om, at energiforbruget kun går en vej - op. Faktisk forudser vi, at inden udgangen af 2010 vil virksomheder bruge lige så meget på strøm som på nye servere.

Men skønt strømforbruget stiger eksplosivt, så udnyttes serverne langt bedre i dag gennem for eksempel virtualisering," siger Nils Molin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere