Prosa siger en procent, Samdata og Ingeniørforeningen siger omtrent det samme. Så mange af fagforeningernes ledige it-medlemmer har været ledige i mere end tre måneder. Og tallene er faldende.
I september havde Prosa 363 medlemmer, der var berørt af ledighed. De 265 havde været ledige mindre end tre måneder.
”Sådan har billedet været længe. Det er måske nogle, der er blevet fyret, og så kommer i job i løbet af en måned eller halvanden. Eller folk der lige er blevet færdige med en uddannelse, og ikke har job fra dag et,” siger Mads Kellermann, uddannelses- og beskæftigelsespolitisk sekretær i Prosa.
Det efterlader kun 98 medlemmer ud af cirka 10.000, der i september havde været ledige i mere end tre måneder. Måneden før var det 120.
Samme billede
I to af de andre store fagforeninger for it-folk, Samdata/HK og Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, er billedet omtrent det samme.
Hos IDA har antallet af medlemmer med mere end tre måneders ledighed været faldende i at stykke tid, oplyser foreningen og nærmer sig i dag en procent.
I september var 979 medlemmer af de tre fagforeninger berørt af ledighed. Langt de fleste kun forbigående. Det svarer til omkring 3,6 procent af foreningernes medlemmer. Ser man udelukkende på medlemmer der har været ledige i mere end tre måneder, er tallet tættere på en procent.
Til sammenligning var mere end 11 procent i Danmark som helhed berørt af ledighed i 2 kvartal 2007. Tallet dækker kun over folk med arbejdsløshedsforsikring.
Der er stadig arbejdsløse tilbage
Selvom tallene ligner det, man normalt kalder fuld beskæftigelse, er der dog stadig nogle, der har sværere ved at finde arbejde end andre.
Folk over 55 år oplever ofte, at det kan være svært at finde noget på trods af deres kvalifikationer, og mange virksomheder tøver med at ansætte nyuddannede uden erfaring.
”De unge aldersgrupper er klart overrepræsenteret blandt de ledige. Vi har nogle dimittender, der kommer til at hænge for længe. Det siger noget om, at arbejdsgiverne ikke helt tør binde an med nyuddannede. Det er lidt ærgerligt, for der er ingen, der får erfaring, hvis der ikke er noget at få erfaring med,” siger Mads Kellermann.
”IT-Branchen og ITEK tæller jo de folk, de mangler i tusinder. Men det ser alligevel ud til, at de godt kan være lidt for kræsne. Man kan jo ikke forvente, at en nyuddannet har erfaring,” siger Mads Kellermann.
”Vi vil rigtig gerne have de sidste i arbejde også, Det handler højst sandsynligt om bedre forståelse for nyuddannede og ældre,” siger Mads Kellermann.