Verdens ældste kapitalfond, Warburg Pincus, har set sig lun på et spirende europæisk marked for e-handelssystemer.
Derfor køber fonden den danske indkøbsportal Gatetrade, der fusioneres med selskabet Progrator, som Warburg Pincus allerede har i porteføljen via ejerskabet af Mach.
"EU-systemet presser hårdt på for at udbrede e-handelssystemer. Det er et potentielt milliardmarked, som vi efter opkøbet satser på at sætte os på en stor del af," siger Anders K. Jørgensen, administrerende direktør for ProgratorGatetrade, som det nye selskab kommer til at hedde.
Besparelser for 350 milliarder euro
Han fortæller, at EU har påtaget sig noget af en lokomotivrolle for at få skruet op for den elektroniske handel mellem myndigheder og virksomheder i medlemslandende.
Ikke fordi EU elsker e-handel, men fordi der kan spares 350 milliarder euro årligt, hvis elektroniske fakturaer og e-ordrer bliver udbredt i alle medlemslandende.
I første omgang går ProgratorGatetrade efter det nordiske marked, men i løbet af få år er drømmen af komme blandt top fem virksomhederne på verdensplan inden for e-procurement, fakturahåndtering og EDI/XML-infrastrukturer.
Anders K. Jørgensen betegner Mach-gruppens køb af Gatetrade som et strategisk trumfkort for Progrator. Han mener, at de to selskaber matcher hinanden perfekt.
"Hvis du forestiller dig et isbjerg, så er Gatetrade det, man ser over vandoverfladen, mens Progrator er alt det, der ligger under vandet," siger Anders K. Jørgensen.
Gatetrade er toppen af isbjerget med de synlige e-handelsløsninger, mens Progrator er specialister i den underliggende infrastruktur.
FDIH: Et oplagt match
Netop den kombination får direktøren for foreningen for Distance- og Internethandel (FDIH), Morten Kamper til at betegne fusionen mellem de to selskaber som et oplagt match, der kan få stor positiv indflydelse for udbredelsen af elektronisk handel i Danmark.
"Helt umiddelbart tænker jeg, at det er to virksomheder, der supplerer hinanden rigtigt godt. Gatetrade er stærke i den offentlige sektor, mens Progrator har styrken i den private sektor," siger han.
Han mener, at sammensvejsningen af de to virksomheder kan være med til at gøre e-handlen langt mindre bøvlet for kunderne. Særligt på b2b-markedet, der er det absolut største e-handelsområde i dag.
Han mener også, at fusionsselskabet kan være med til at realisere nogle af de voldsomme forventninger, som Gatetrade lagde fra land med omkring årtusindeskiftet, som det har haft svært ved at leve op til.
Endnu en chance til dot.com-darlingen
"Gatetrade var på mange måder for tidligt ude. Nu har selskabet fået styr på forretningen efter en række hårde år, der har gjort os alle meget klogere," siger Morten Kamper.
Gatetrade blev stiftet i 2000 af Post Danmark, Mærsk, Danske Bank og Tele Danmark. De skød hver 25 millioner kroner i det, der dengang var en e-handelsportal blandt mange.
I marts 2001 vandt Gatetrade opgaven med at bygge den offentlige indkøbsportal DOIP, som skulle gå i luften som en del af Gatetrade allerede sommeren 2001 – en tidsplan, der viste sig at være særdeles urealistisk.
Heller ikke forretningsplanen for Gatetrade, der lød på at nå en omsætning på 20-40 milliarder kroner på få år, havde – som så mange andre dot.com-forretningsplaner - hold i virkeligheden.
I sommeren 2004 mistede ejerne - ud over de 300 millioner kroner, de havde tabt - også tålmodigheden og solgte Gatetrade inklusive DOIP til Ib Kunøes investeringsselskab Consolidated Holdings.
Siden er der blevet rettet kraftigt op på forretningen, der i 2007 kommer ud med et beskedent overskud på fem millioner kroner.
"Salget af Gatetrade til Mach gør, at de store ambitioner Consolidated Holdings, såvel som de tidligere ejere, har haft med Gatetrade, kan opfyldes. Det nye selskab har på alle områder kritisk masse," udtaler Ib Kunøe i en pressemeddelelse.
Gatetrade-konkurrent på opkøbsjagt
Hos Gatetrades største konkurrent, Ibistic Technologies, får dagens opkøb administrerende direktør Christian Rasmussen til at sætte mere tempo på egne opkøbsplaner.
"Det er første skridt i en nordisk konsolideringsfase. Vi er selv i gang med at se nærmere på flere opkøbsemner," siger Christian Rasmussen, der betegner det som lidt af en overraskelse, at Progrator opkøber Gatetrade.
"Det havde jeg ikke lige forventet, men måske er det det, der skal til for at få Gatetrade op i tempo. Derudover er det måske et smart træk af Progrator at bevæge sig ind applikationsmarkedet. Det må tiden vise," siger Christian Rasmussen.