Receptserveren hoster og stønner

En længe ventet operation på den omdiskuterede receptserver er udskudt for anden gang inden for meget kort tid.

Den meget omdiskuterede receptserver, der er udviklet til at servicere læger, apoteker, hjemmesygeplejen samt patienter, er igen meldt sygdomsramt.

Denne gang er der problemer med at kopiere serveren, således at to ens servere kunne sikre bedre driftssikkerhed og stabilitet, men operationen er indtil videre udskudt.

Udsættelsen skyldes, at det har taget længere tid at overføre data fra den oprindelige receptserver til den nye server, hvilket ikke passede med Lægemiddelstyrelsens planlægning.

Derfor har styrelsen, der står bag receptserveren, valgt at foretage spejlingen på et senere tidspunkt.

"Hvornår vi igangsætter den næste kopiering fra server til server afhænger af den redegørelse vi har bedt om i forbindelse med, at det tog længere tid at overføre data end forventet, men formentlig vil der gå tre til fire uger inden vi idriftsætter det spejlede milø,” oplyser chef for viden og kommunikation i Lægemiddelstyrelsen, Kåre Geil.

Udsættelsen er anden gang i september, at Lægemiddelstyrelsen opgiver at kopiere receptserveren.

Rammer i rækken af sygdomssymptomer

Spejlingen af data fra den oprindelige receptserver til en anden server er det nyeste skud på stammen af de problemer, der har været i udrulningen af den digitale receptservice.

31. juli var serveren nede i fire timer, da en fejl hos underleverandøreren Progrator. Den 5. juni måtte 20.000 borgere se langt efter deres recepter og vente til dagen efter for at få udleveret deres medicin. Forbindelsen mellem læger og apotekere var på det tidspunkt afbrudt.

I foråret stod det dog sløjere til, og receptserveren havde alene i marts måned en nedetid svarende til et helt døgn. På det tidspunkt var apotekernes tålmodighed ved at udløbe med den hostende server.

Den udsatte migrering af driftsmiljøet skulle ellers netop sikre, at den slags problemer ikke opstod mere.

Og Kåre Geil erkender også, at der har været visse problemer med implementeringen af receptserveren.

"Serveren har kørt stabilt i længere tid, og de tidligere tekniske problemer kom bag på alle, da vi har udført grundige forundersøgelser og tests inden vi søsatte projektet." siger han.

Kritiseret for mangel på personlig sikkerhed

Udover driftssikkerheden har receptserveren tidligere været anklaget for at bringe personsikkerheden i fare.

Både Forbrugerstyrelsen, Datatilsynet og Patientforeningen Danmark kritiserede, at borgernes medicinforbrug skulle registreres.

Risikoen skal ses i forhold til datasikkerheden, hvor omkring 75.000 personer i sundhedssektoren får adgang til yderst følsomme oplysninger om, hvilken medicin en vilkårlig dansker får udleveret.

Lægemiddelstyrelsen har dog ikke kendskab til sager, hvor persondata er blevet misbrugt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere