Artikel top billede

Den amerikanske regering har udlovet en dusør på 270 millioner danske for oplysninger, der medfører til pågribelsen af Osama Bin Laden.

Bin Laden efterlader ingen digitale spor

I dag præcis 6 år efter terrorangrebene i USA udsender Bin Laden en video via Internettet. Men verdens mest eftersøgte person efterlader næppe digitale spor, vurderer it-ekspert

Verdens mest eftersøgte terrorist Osama Bin Laden udsender jævnligt videoer via nettet med sine budskaber og opfordringer til nye terrorangreb.

Men han efterlader ingen digitale spor, vurderer it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

"Problemet med Al Queda og ekstreme islamister og deres websider er, at det er dedikerede websites, der typisk er placeret i venligsindede lande," siger Peter Kruse.

Derfor har man meget få muligheder for at komme ind og kigge på loggen.

Og selvom man hackede sig ind efter oplysningerne, er der fortsat lang vej til Bin Laden.

Anonym tilgang

"Når materialet tilgår webserverne, sker det gennem anonymitetsservices på nettet, bare for at være 100 procent sikker." siger Peter Kruse.

Han vurderer, at der måske er 20 websider, hvor man kan risikere at finde nye beskeder fra terrorister. Og af dem er der måske to eller tre, som bliver brugt af ledende medlemmer af Al Queda.

"På den ene af de sider skal man have adgang til et forum og bliver clearet inden," oplyser Peter Kruse.

Han forklarer, at de pågældende hjemmesider bliver overvåget meget nøje af både efterretningstjeneste og de store medier som CNN.

Distributionen foregår derfor i højere grad via medier, end via upload af videoen til flere forskellige websites.

Dusør langt væk

Dusøren på 270 millioner danske kroner er imidlertid også langt væk, selvom man fanger personer, der uploader videoen.

Kim Kruses bedste gæt er, at arbejdsgangen er at Bin Laden sidder i en hule et eller andet sted måske i Pakistan, hvor han optager videoen.

Båndet bliver sendt med en eller anden rytter af sted til et privat hus, hvor det bliver lagt over på et digital stream.

Fra en cybercafe bliver det sikkert streamet om via en vpn-forbindelse til en sattelit og bliver derfra dirrigeret om til de omtalte websider.

Hvis de er kloge, kopieres indholdet over på et magnetiske bånd for ikke at efterlade digitale spor, fordi der er nogle digitale kameraer, der efterlader sig spor.

"Så det ikke sådan, hvis man fik en ip-adresse, så kunne man gå ned på en adresse. Og så indkassere dusøren. Det er håbløst," siger Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere