Prisloft kan gøre WiMAX til en tvivlsom forretning

Vinderen af den kommende WiMAX-auktion må maksimalt tage 75 procent mere end gennemsnitsprisen på bredbånd. Det har Teleforligskredsen besluttet, selvom kritikere tvivler på, at der kan drives en fornuftig WiMAX-forretning med statslige prisreguleringer.

Når staten senere på året kårer en vinder af WiMAX-auktionen, må prisen på det trådløse bredbåndsprodukt maksimalt ligge på 75 procent mere end den gennemsnitlige bredbåndspris.

Det besluttede regeringen, S, R og SF i går tirsdag på et møde i Teleforligskredsen.

Beslutningen kommer, selvom iagttagere i sidste måned udtrykte kraftig tvivl om, hvorvidt et sådan priskrav muliggør en WiMAX-forretning i de yderste landområder i Danmark.

Auktionen, der finder sted i juni, handler om en landsdækkende tilladelse til at benytte frekvensbåndene fra 3410 til 3800 MHz, hvor WiMAX-standarden hører hjemme.

Tilladelsen følges dog op af en række konkrete krav, der går på, at vinderen forpligtiger sig til at udbygge sit net alle de steder, hvor befolkningen ikke i forvejen kan få bredbånd.

Kritik af prisregulering

Det drejer sig konkret om 40.000 husstande, og de kan altså alle se frem til nogenlunde priser efter Teleforligskredsens beslutning om de 75 procent.

Iagttagere har ellers over for Computerworld tidligere kritiseret planerne om en prisregulering.

Teleanalytiker John Strand sagde i marts måned, at det bliver mere end svært at lave en fornuftig forretning, baseret på kravene til FWA-licensen.

"Det er ganske enkelt umuligt. Staten siger til udbyderen, at de skal bygge et trådløst netværk op langt ude på landet, hvor det er en rigtig dårlig forretning, og så skal de gudhjælpemig levere til samme pris, som inde i byerne, hvor der er tætbefolket, og hvor 10-15 udbydere slås om hver eneste kunde. Det hænger slet ikke sammen," sagde John Strand.

Også Peter Jerry Sørensen, administrerende direktør for Clearwire/Danske Telecom, der er det eneste selskab herhjemme, som i dag er i luften med WiMAX-bredbånd til private, er kritisk over for kravene.

"I Danmark beder staten om penge for licensen, stiller krav om dækning, laver prisregulering, og giver ikke noget i statsstøtte. Det er kort fortalt opskriften på en katastrofe for en virksomhed, der vil levere trådløst bredbånd til dem ude på landet," sagde Peter Jerry Sørensen i marts.

Yderligere sænkning

I regeringens oprindelige WiMAX-forslag havde man givet selskaberne lov til at kræve op til det dobbelte af gennemsnitsprisen, men på mødet i går fik blandt andre Socialdemokraterne tvunget loftet ned på 75 procent.

Socialdemokraternes it- og teleordfører Magnus Heunicke føler sig da heller ikke overbevist om, at det overhovedet lader sig gøre at drive en forretning på det grundlag.

"Nej, det er jeg da ikke overbevist om. Det er jo en balance, og man må endda sige, at i og med vi har sat prisen yderligere ned i forhold til regerings forslag, så er der måske endnu færre, der vil byde ind."

Han henviser til, at beslutningen er truffet på baggrund af IT- og Telestyrelsens beregninger, der viser, at det godt lader sig gøre at drive en forretning med et loft på 75 procent.

De samme beregninger får Venstres Videnskabs- og teknologiordfører Torsten Schack Pedersen til at bakke op om de 75 procent.

"Jeg er optaget af, at vi får lavet noget udbudsmateriale, som gør, at der er nogen, der synes, at det her er så interessant, at de byder og får lavet den bredbåndsdækning, som vi ønsker," siger han.

Hos Socialdemokraterne mener Magnus Heunicke, at det er regeringen, der skal få røde kinder, hvis drømmen om det trådløse bredbånd viser sig ikke at holde.

"Det er jo regeringens plan, som vi har prøvet at forbedre i forhold til slutbrugerne, og hvis ikke den lykkes, så har vi jo vores egen plan," siger Magnus Heunicke med henvisning til den bredbånd-plan, som Socialdemokraterne lancerede i sidste uge.

Den går på, at staten indgår en aftale med TDC om at dække de sidste 40.000 husstande.

Modydelsen til TDC er at fritage selskabet fra de maritime nød- og sikkerhedstjenester, hvilket vil koste samfundet 70 millioner kroner om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere