Lommecomputer for feinschmeckere

De nye modeller af HP's lommecomputer Ipaq kommer på markedet om et par måneder, og vi har fordrevet ventetiden med at kigge på Ipaq 3970. I forhold til forgængerne har denne Pocket PC bedre skærm og mindre strømforbrug. Alt i alt er Ipaq 3970 en god oplevelse, på trods af en lidt høj pris.

Overordnet

Det varer nogle måneder endnu, før HP's nye lommecomputere Ipaq H5450 og H1910 kommer på markedet. I mellemtiden har vi kigget nærmere på det seneste skud på stammen i HP's Ipaq-familie, Ipaq 3970.

Ved første øjekast ligner Ipaq 3970 sine ældre søskende. Det varer dog kun, indtil man kigger lidt nærmere på den.

Oppe i toppen er der nemlig blevet plads til en kombineret SD-kortlæser, Bluetooth-modul og en forbedret infrarød port, af samme slags som kendes fra 3800-serien.

Levetiden på batteriet, skærmens kvalitet og en lyd i den bedste ende, er alle med til at trække indtrykket op. Designet er lækkert og funktionelt.

Valget af magnesium til kabinettet gør, at den virker mere solid end mange af sine fætre og kusiner fra andre producenter.

Det er jo altid en smagssag, men denne anmelder syntes, at Ipaq-familien er blandt de mest elegante lommecomputere på det danske marked.

Der er dog stadig mangler. Tekstgenkendelsen har svært ved at forstå æ, ø og å, medmindre de skrives på en meget speciel måde, hvilket gør, at denne tekst ville have været en ganske besværlig og langsommelig oplevelse at skrive på en Ipaq.

Fraværet af for eksempel en USB-port til at tilslutte eksterne enheder, såsom en harddisk, er en anden klar mangel. I stedet er man henvist til en expansion pack, hvori man kan sætte et kort, der giver den ønskede port.

Samtidig er udvidelsesmulighederne umiddelbart begrænsede, fordi man har valgt at bruge SD/MMC-kort som hukommelsesstandard. Havde man valgt CompactFlash i stedet, ville man have foræret kunderne en mulighed for at udvide med for eksempel trådløst netværk og telefonmodul uden at skulle bruge en af de klodsede og tunge expansion packs, som HP sælger.

Billede og lyd

Det første man lægger mærke til, når man tænder for computeren, er, at skærmen er blevet væsentlig bedre end på forgængerne. Kontrast og lys er blevet forbedret, og samtidig er skærmen blevet gjort mere synlig fra skæve vinkler.

Det skyldes, at Ipaq 3970 har overtaget Hewlett-Packards skærm fra den nu udgåede Jornada-serie.

Det betyder blandt andet bedre farver. I modsætning til tidligere modeller af Ipaq, der kun har 4.096 farver på displayet, har 3970 en palet på 65.536 farver. Derudover er skærmens strømforbrug reduceret, hvilket igen er med til at give 3970 en lang batterilevetid.

Resultatet er, at den indbyggede PictureViewer er til at bruge, uden at digitalkameraets billeder kommer til at se alt for underlige ud. Video, dog kun i MPEG-1 format, er også en fornøjelse, og med et tilstrækkelig stort SD-kort er det faktisk muligt at se en hel film på lommecomputeren.

Er Mpeg-1 ikke godt nok til de kræsne øjne, findes der også dekodere til DivX.

God lyd

Lyden er et lyspunkt. Ipaq 3970 har en lydkvalitet, der fuldt er på højde med de bedre MP3-afspillere. Den indbyggede SD-kortlæser gør, at der kan blive plads til lige så meget musik, som pengepungen kan bære.

En indbygget tonekontrol giver gode muligheder for at stille på lyden, så den passer til ens temperament.

Optagekvaliteten er også blevet bedre. Det er faktisk muligt, i modsætning til 3630, at bruge den som en hæderlig diktafon. Den indbyggede mikrofon giver en rimelig kvalitet, der dog sagtens kunne være bedre. Man kunne med fordel have lavet et stik, så man selv kunne tilslutte en mikrofon efter eget valg.

Ikke optimeret

Ipaq 3970 er udstyret med en Intel XScale PXA250 med en frekvens på 400 MHz. Det skulle på papiret gøre den hurtigere end PDA'er baseret på StrongARM SA-1110 på 206 MHz, der sidder i tidligere generationer af Ipaq.

I den daglige brug er der ikke den store hastighedsforskel på 3970 og den 3630, som normalt har sin faste plads på skrivebordet.

Det skyldes, at processorens systembussen ikke er blevet hurtigere, og at styresystemet Pocket PC 2002 endnu ikke er blevet optimeret til den nye processor. Det kan betyde, at Ipaq 3970 ikke nødvendigvis er hurtigere end 3630, hvis der bruges applikationer, der hele tiden skal hente data fra hukommelsen.

Vi har tidligere sammenlignet resultater mellem en StrongARM SA-1110 på 206 MHz, der for eksempel findes i Ipaq 3630, og en XScale PXA250, som også findes i mange andre lommecomputere, blandt andet Pocket LOOX fra Fujitsu Siemens.

Der er en åbenlys fordel ved XScale-processoren - den bruger væsentligt mindre strøm end en StrongARM, hvilket igen er med til at bidrage til den gode batterilevetid.

Software og kommunikation

Ipaq 3970 er fra fabrikken udstyret med styresystemet Pocket PC 2002 fra Microsoft. Det gør det besværligt at skrive æ, ø og å i tekstgenkendelsesprogrammet. Skriver man dem normalt opfatter computeren dem som andre bogstaver.

Det er en klar mangel i tekstgenkendelsesprogrammet, at der ikke kan indlæres nye tegn, fordi man så er henvist til at skrive de specielle tegn på den måde, som computeren kan forstå.

På softwaresiden er der især en ting, der er værd at fremhæve: Der er indbygget en multi-fjernbetjening, der kan benyttes til alle enheder, der styres med infrarøde stråler.

Det vil sige, at 3970 kan tjene som erstatning for alle husets fjernbetjeninger; til fjernsynet, dvd, video, radio, cd-afspiller, anlæg, garagedør og meget mere - og det virker på op til ti meters afstand.

Kommunikation og netværk

På kommunikationssiden er der flere kanaler, der kan anvendes. Bluetooth og infrarødt klarer den trådløse del, mens opkobling til den stationære computer klares med USB eller seriel tilslutning.

Synkronisering af data mellem den stationære pc og lommecomputeren fungerer fint, hvad enten man kommunikerer serielt, via USB eller med infrarødt. Hastigheden er dog ikke i top, så når der skal overføres store filer til SD-kortet, er en kortlæser en investering, der vil spare en for megen irritation.

Bluetooth-delen kommunikerer fint med andre enheder. Opkobling til internettet blev prøvet via en Nokia 6310i mobiltelefon, og det fungererede fint. Med en GPRS-forbindelse kan der opnås hastigheder, der er til at holde ud.

Samtidig er rækkevidden blevet væsentligt forbedret på den infrarøde port. Der var ingen problemer med kommunikere med en anden 3970'er på op til ti meters afstand.

En absolut mangel er fraværet af en USB-port. Man kunne med stor fordel have erstattet synkroniseringporten med en USB-port. En stor mangel på de fleste lommecomputere er nemlig, at det ikke er muligt at tilslutte ekstern hardware uden brug af et udvidelsesmodul.

Konklusion

Ipaq 3970 er et godt bud på en lommecomputer til de kvalitetsbevidste brugere. Designet er pænt og har en vis blæreværdi, hvis man går op i dette. Samtidig virker Ipaq-serien med sit magnesium-kabinet mere solid end mange andre lommecomputere.

Den gode skærm er absolut værd at fremhæve - den hører til de absolut bedste blandt de lommecomputere, vi har stiftet bekendtskab med.

Lydkvaliteten er også i top. Ipag er med sin gode lyd et glimrende altenativ til en MP3-afspiller, hvis man vil have musik med på farten.

Batterilevetiden er god. I praksis har maskinen holdt til at blive brugt konstant i op til 10 timer. Det afhænger selvfølgelig af, hvilke applikationer man bruger.

Et godt eksempel er, at den holdt til at blive brugt som musikafspiller og e-bog under en togrejse på 4 timer, og efterfølgende var der stadig over 50 procent tilbage på batteriet.

På minussiden kan det godt undre, at HP har valgt at bruge de meget dyre SD-kort som hukommelsesstandard. CompactFlash havde været et mere oplagt valg, ikke mindst fordi der findes adskillige udvidelsesmuligheder til den port, for eksempel WLAN, netværk, GPS, telefonmoduler og så videre. Understøttelse af begge kort-typer ville være helt perfekt.

Understøttelse af CompactFlash havde været en oplagt måde at give kunderne noget ekstraværdi for pengene. Ikke mindst fordi en Ipaq bliver noget klodset, stor og tung, med en af de expansion packs til for eksempel PC Cards, som firmaet sælger.

Fraværet af en port til tilslutning af eksterne enheder er en anden klar mangel. Hvorfor ikke skifte den ustandardiserede synkroniseringsport ud med en USB-port, i stil med den der findes på Toshiba e740.

Prisen kunne også godt få et hak ned af stigen. En vejledende udsalgspris på 7.795 kroner er simpelthen for høj.

Men alt i alt er Ipaq 3970, hvis man ser bort fra den lidt pebrede pris, et rigtigt godt bud på en funktionel og pæn lommecomputer.

Lommecomputeren var venligst udlånt af HP/Compaq Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere