Artikel top billede

Firefox får slag af Explorer 7 - dog langt fra besejret

Firefoxs vækst er faldet, men betyder det, at Explorer vinder, eller er det en sejr i sig selv, at Firefox ikke er hårdere ramt?

Det er lagt en dæmper på Firefox' vækst, som ellers hidtil har ædt sig ind på Internet Explorers markedsandele, efter Microsoft begyndte at uddele den nye Explorer version 7, som en automatisk opdatering til Windows-brugere sidste år, siger konsulentfirmaet Janco Associates.

Men analysefirmaet WebSideStory er lodret uenig med Janco og mener tværtimod, at Explorer 7 har gavnet Firefox.

Ifølge Janco har Firefoxs vækstrate stagneret siden december 2006, da Microsoft begyndte at forære Explorer 7 væk.

Stabilisering

"Vi ser en stabilisering af markedet," siger Victor Janulaitis, administrerende direktør for Janco.

"I løbet af de sidste tre år, har Explorer mistet omkring 15 procent af sine markedsandele, men nu stopper tabet."

Fra december sidste år og til denne måned er Firefoxs andel steget med mindre end en procent fra 12,5 procent til 13,4 procent.

I mellemtiden er Explorers andel nået op på 70,5 procent i marts, fra de 67,5 procent den lå på i december.

"Firefoxs farttab betyder," siger Victor Janulaitis, " at hverken Firefox eller andre rivaler til Explorer kan vippe Explorer af pinden uden banebrydende, ny innovation eller driver."

Geoff Johnston er analytiker hos WebSideStory og noget mere optimistisk.

"Jeg er faktisk overrasket over, hvor godt Firefox har klaret sig, siden Explorer 7 er kommet ud. Jeg synes at det ser ud som om, at folk reagerer imod at blive presset til at opdatere til version 7 ved at vælge Firefox i stedet. Det kunne let have set meget værre ud for Firefox."

Selvom Microsoft udgav Explorer 7 til Windows XP brugere i oktober, var det ikke før december at virksomheden gik i gang med den automatiske opdatering via Automatic Updates.

På det tidspunkt modtog Microsoft en del kritik for at bruge update servicen, som normalt kun tages i brug i nødsituationer når der skal lappes sikkerhedshuller og ikke til almindelig opdatering af software.

"Explorer 7 har næsten 31 procent af hele browsermarkedet alene, men dens vækst har næsten udelukkende været på bekostning af Explorer 6. Version 7 har hverken sænket farten for Firefox eller Safari. Microsoft får stadig kamp til stregen af de to," siger Geoff Johnston.

Victor Janulaitis stod dog fast på hans konklusion. "Det er en meget solid analyse vi har lavet. Vi har brugt den metode siden 1997. Explorer 7 har simpelthen nogle fordele, der udjævner den fordel Firefox har haft."

Det tror Geoff Johnston ikke helt på.

"Hvis du er Mozilla bør du være godt tilfreds med tallene. Den store nyhed her er, at Firefox ikke blev tværet ud da Explorer spillede med musklerne. Det betyder, at verden har forandret sig en lille smule."

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere