Microsoft tager tabletten

Efter måneders foromtale lancerer Microsoft nu Windows XP Tablet Edition officielt, og en flok pc-producenter er for længst hoppet med på vognen. En tablet pc er en mellemting mellem en bærbar pc og en lommecomputer i overstørrelse. Det nye styresystem er specialdesignet til disse flade pc'er, der kan styres ved hjælp af en pen og er suveræne til at genkende håndskrift. Vi har testet en af slagsen.

XP Tablet Edition

I forbindelse med lanceringen af Microsofts Windows XP Tablet Edition er der på ny skabt opmærksomhed om de såkaldte tablet pc'er - små bærbare penbaserede pc'er. Det mest rammende danske udtryk er nok notesblok-pc, for man holder og skriver på pc'en, som var det en notesblok i A4-størrelse eller der omkring.

Rent hardware-mæssigt minder pc'erne mest om såkaldte subnotebooks, og typisk vejer de da også i omegnen af halvandet til to kilo.

De er kraftige nok til at kunne afvikle langt de fleste Windows-applikationer, men de sidste nye krævende 3D-spil skal man nok holde sig fra.

Computerne fås i forskellige konfigurationer. For de fleste af modellerne gælder, at de er uden cd-drev og diskettedrev, men til gengæld har de netværkskort, modem og trådløst netværk indbygget. Prisen bliver i omegnen af 20.000 kroner - nogle lidt mindre, andre meget mere.

Ved tryk på en knap roterer skærmbilledet 90 grader. Man kan altså benytte pc'en på begge leder, og for det meste vil man vælge at benytte pc'en på højkant, når man bruger pennen. Når et tastatur tages i brug, kan skærmbilledet roteres til såkaldt landskabs-format.

Det er svært at spå om fremtiden for tablet pc'er, der nok er fascinerende ved det første bekendtskab, men som muligvis mister charmen hurtigt. Sikkert er det, at der kommer tablet pc'er fra HP, Acer, Toshiba, Fujitsu Siemens, ViewSonic og flere andre. Nogle har indbygget tastatur, der kan skjules, når det ikke er i brug, og andre har tastatur som ekstraudstyr.

Til gengæld har nogle firmaer meldt fra på forhånd. For eksempel forlyder det fra IBM, at de ikke tror på ideen.

Ikke trykfølsom

Det hører med til historien om tablet pc'er, at der absolut ikke er tale om en ny opfindelse. Computere, der til forveksling ligner de tablet pc'er, der nu kommer på markedet, har eksisteret i årevis. Det nye er den udgave af Windows XP, som er optimeret til denne type pc'er. Det vil i praksis sige, at der er kommet et par nye applikationer til. Dem kommer vi tilbage til.

Skærmen på en tablet pc er ikke trykfølsom, men fungerer elektromagnetisk ved hjælp af induktion, som man kender det fra digitizere. Pennen behøver ikke at berøre skærmen for at styre markøren, men presser man pennen let ned på skærmen, svarer det til et museklik.

Man skal bruge en særlig pen til pc'en, og man kan altså ikke aktivere noget som helst med fingrene eller andre pegeredskaber.

Hvis man holder pennen nede på skærmen et par sekunder, så dukker højreklik-menuen op. På visse modeller er pennen trykfølsom, så stregen for eksempel bliver tykkere, jo hårdere man trykker mod skærmen.

Det smarte ved den elektromagnetiske løsning er, at man kan hvile hånden på computerens skærm, lige som man ville gøre det på en skriveblok. Det betyder dog også, at skærmen skal være solid, og at den hurtigt bliver ret fedtet, men det er jo et overkommeligt problem.

Genkender håndskrift

Det mest imponerende ved Microsofts nye Windows XP-version er utvivlsomt styresystemets evne til at genkende håndsskrift. Det fungerer over al forventning. Systemet genkender ord frem for tegn, og derfor kræver en succesfuld håndskriftsgenkendelse en ordbog på det rette sprog. Det bliver spændende at se, hvornår Windows XP Tablet Edition kommer i en dansk version, der kan klare gode danske ord som blåbærgrød.

Som det fremgår af ovenstående billede, er undertegnedes håndskrift hverken særlig køn eller tydelig, men tablet pc'en genkendte de engelske ord uden de store problemer. Når der er ord, som styresystemet ikke genkender (for eksempel slemme bandeord), får man mulighed for at rette dem. Den genkendte tekst kan uden problemer overføres til andre Windows-programmer, og man kan også få et tastatur op på skærmen, hvis man foretrækker det.

Et program kaldet Journal er en efterligning af en god gammeldags linieret notesblok. Man kan skrive, fremhæve og tegne med mange forskellige stregtykkelser og farver.

Her virker skriftgenkendelsen også godt - man markerer bare det område, hvor håndskrift skal omdannes til tekst, og så går det for det meste som en leg. Det er også nemt at sende sine skriblerier med en e-mail.

Hvis man har Office XP, kan man hente en opdatering, som gør det muligt at forsyne dokumenter i Word, Excel, Outlook eller PowerPoint med håndskrevne kommentarer og tegninger.

Med programmet StickyNotes kan man placere små huskesedler på skrivebordet eller i andre programmer. Beskeden kan være i form af håndskrift eller lyd optaget af den indbyggede mikrofon.

Apropos mikrofonen: En tablet pc kan også genkende tale. Man kan styre pc'en med talekommandoer, og man kan diktere tekst til dokumenter. For talegenkendelse gælder dog, at det er en langt større udfordring for pc'en end håndskriftsgenkendelse, og det varer sikkert mange år endnu, før man kan få tilfredsstillende talegenkendelse på dansk. Genkendelse af engelsk tale virker ganske udmærket, men computeren skal først lære ens stemme og måde at tale på at kende, og det taget tid.

Compaq Tablet PC TC1000

Vi har prøvet tablet pc'en fra HP, Compaq Tablet PC TC1000 på halvanden kilo. Den er udstyret med en 1 GHz Transmeta Crusoe TM5800 og 256 megabyte RAM. Ydelsen fra denne processor imponerer ikke, men den har lavt strømforbrug, og det er jo vigtigt i en bærbar computer. Batterilevetiden er et stykke over fire timer.

HP's Compaq Tablet PC TC1000 kan forsynes med et tastatur, hvis man vil bruge den som en almindelig bærbar pc.
Transmeta Crusoe bliver benyttet i et par af de nye tablet pc'er, men den foretrukne processor lader til at være Intels Pentium III-M, der heller ikke sløser med strømmen.

Den mobile version af Pentium 4 bruger tilsyneladende for meget strøm, men til næste år man kan nok forvente at se tablet pc'er med Banias, der er den kommende mobile processor fra Intel.

Compaq Tablet PC TC1000 har en TFT-skærm på 10,4 tommer med en opløsning på 1024x768 - eller 768x1024, hvis man vender den på højkant. Skærmen er beskyttet af en solid glasplade, der desværre også gør billedet en smule uklart.

Den medfølgende pen ligger godt i hånden, og man er hurtigt i gang med at bruge computeren. Man bestemmer selv, om man vil have tastaturet på eller ej, for det tilsluttes på en smart og elegant måde. På ingen tid er den penbaserede tablet pc forvandlet til noget, der ligner en almindelig bærbar pc.

Hvis man ikke vil tage tastaturet helt af, kan man dreje det rundt, så det er placeret under pc'en, men her fik vi os en lille overraskelse. Markøren løb løbsk og absolut ikke kun fulgte pennens bevægelser. Det skyldtes, at den lille pegepind på tastaturet blev aktiveret, og det var vist ikke meningen.

Alt i alt fungerer HP's nye tablet pc ganske tilfredsstillende. Den lanceres officielt i Danmark på mandag og kommer til at koste omkring 18.000 kroner med moms. Nu er spørgsmålet blot, om man kan se sig selv få nytte af en tablet pc.

Hvis man er til fods, er en tablet pc helt sikkert smartere end en bærbar pc, som man dårligt kan benytte uden at sætte sig ned. Vandrer man i forvejen rundt og udfylder formularer som del af ens arbejde, kan disse formularer passende gøres elektroniske og udfyldes på tablet pc'en. Man bliver dog ret træt i armen af at slæbe rundt på halvanden kilo hele tiden.

Enkle opgaver som surfing på nettet og skrivning af korte e-mails kan sagtens udføres med pennen, men til længere dokumenter foretrækker man et tastatur, og så er vi tilbage til den traditionelle bærbare pc. Til gengæld tillader pennen nye måder at kommunikere skriftligt og elektronisk, for håndskrevne notater og tegninger som kommentarer i dokumenter kan være guld værd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere