Mandrake 9.0 taber til den røde hat

Mandrake har været en af de Linux-distributioner, som har formået at rykke styresystemet tættere på skrivebordet. Den splinternye version 9 må dog se sig klart slået af den ligeledes nye Red Hat 8. Ud over nye versioner af de medfølgende programmer er der ikke sket det store på Mandrake-fronten, som derfor må bøje sig i støvet.

Installation

Det er ingen hemmelighed, at vi her på PC World Online er mere end almindeligt begejstrede for den nye version 8 af Red Hat Linux. Hvis man skal bedømme fra udtalelser fra tilfældige forbipasserende her på redaktionen, så er der noget om snakken: Den nye røde hat har på en eller anden facon formået at komme op over en tærskel, hvor kombinationen af skrivebordet Gnome og filmanageren Nautilus har skabt en flot og indbydende Linux-udgave.

For hvad er det egentligt, man skal kigge på i standard-distributionerne. Udvalget af programmer er stort set de samme, så det er på marginalerne, at de nemme distributioner skal slå hinanden.

Og her får Mandrake 9.0 altså konsekvent baghjulet af Red Hat. Faktisk er det svært at se forskellene imellem den nye version og Mandrake 8.2, som kom i maj.

Vi foretog en netværksinstallation af Mandrake 8.2, og det gik i og for sig ganske udmærket, men installationsrutinen kunne ikke håndtere æ, ø og å rigtigt. Om det skyldes netværksinstallationen skal vi ikke kunne sige, men vi kunne også finde samme fejl i nogle af Mandrakes kontrolpaneler senere.

Der er tilsyneladende ikke sket noget nyt med Mandrakes installationsrutine, som fungerer udmærket. Men Red Hats er nu alligevel lidt smartere.

Installation
Vi bootede maskinen, og væk er den smarte Macintosh-agtige boot-stil. Ingen ikoner, men masser af sorte meddelelser fra Linux - slet ikke så charmerende som tidligere Mandrake-versioner.

Men hvis den slags hører til i den betydningsløse ende, så er det straks lidt værre, at skrivebordet slet ikke kan leve op til den flotte oplevelse, vi fik med Red Hat. Det klassiske problem med grimt renderede skrifttyper findes stadig, og ikonerne er heller ikke det helt vilde. Skrivebordet Gnome og Filhåndteringen Nautilus ser ud, som de altid har gjort.

Programmerne

Programmerne er stort set de samme som Red Hat 8 bød på, og det er der jo ikke noget underligt i. Udover gamle kendinge som Gimp er OpenOffice.org 1.0 selvfølgelig at finde. Derudover dukker der ikke noget specielt spændende op i Mandrakes menuer, som i øvrigt ikke er så heldige. De er lidt rodet organiseret, og undertiden skrupforkerte.


Lidt menu-kaos i den nye Mandrake-version. Det er i hvert fald svært at finde video-relaterede programmer i undermenuen.

Kontrolpanelerne har altid været et af Mandrakes stærke punkter, men også her er Red Hat og andre distributioner kommet med i løbet. Stadigvæk skal Mandrake have ros for sine intuitive guides.

Et andet positivt punkt er Mandrakes nemme pakke- og programinstallationsværktøj, som dog også kunne forbedres.

Ingen førsteplads til Mandrake
Vi må beklage til de mange Mandrake-fans: Red Hat 8 vinder på stort set alle punkter. Den er ganske simpelt bedre. Mandrake har været med til at højne niveauet for brugervenlighed i Linux-verdenen, men distributionen kan åbenbart ikke rigtig følge med i denne udgave. Vi siger bedre held næste gang til Mandrake.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere