Leverandører og it-afdelinger verden over har store forventninger til en af tidens hotteste trebogstavskombinationer: SOA, eller Serviceorienteret Arkitektur.
Men SOA er uhyre kompleks at håndtere, da infrastrukturen er stykket sammen af komponenter fra forskellige service- og indholdsleverandører.
Sikkerhed, adgangskontrol og brugerrettigheder er nogle af de områder, der giver it-cheferne grå hår i hovedet.
Det har iværksættervirksomheden Safewhere tænkt sig at gøre noget ved.
Flytter adgangskontrol til infrastrukturen
- Vi har udviklet to infrastruktursoftware-produkter, som til sammen groft sagt flytter håndteringen af adgangskontrol fra applikationerne og over i infrastrukturen, siger Niels Flensted-Jensen, medstifter og administrerende direktør for Safewhere.
Det første produkt er Safewhere Token Service, der lader medarbejdere og systemer samarbejde uafhængigt af, hvor de er autentificeret.
Tokenet rummer en række oplysninger om, hvilke rettigheder brugerne har i organisationen, og det kommunikerer med organisationens forskellige brugerdatabaser.
Udvikler skal ikke tænke på adgangskontrol
Det andet produkt er Safewhere Authorization Services, som bygger oven på tokenet. Dette produkt gør det muligt at styre og tjekke adgangsrettigheder til en organisations ressourcer.
- Safewhere kan eksempelvis tjekke, om en bankrådgiver har lov til at udstede et lån på over 300.000 kroner, når han kalder bankens service til udstedelse af lån. Softwaren tjekker rådgiverens rettigheder, som er indeholdt i det udstedte token, og hvis han består testen, så bliver kaldet sendt videre til servicen, siger Niels Flensted-Jensen.
Det betyder, at organisationen kan indføre systemet uden at ændre koden i de services, de allerede har. Safewhere bliver så at sige usynlig over for udvikleren, der slipper for at tænke på adgangskontrol, når han udvikler en ny tjeneste. Ifølge Niels Flensted-Jensen er det et af produktets stærkeste sider, men lige så væsentligt er det, at det er nemt at installere.
- Vi kan komme på plads i organisationens infrastruktur uden store omlægninger er nødvendige, siger Niels Flensted-Jensen.
Safewhere går i første omgang efter at etablere sig på det danske marked, men selskabet har tænkt globalt fra dag ét.
- SOA er ikke kun hot i Danmark, men i hele verden, og vores produkt kan bruges over alt, så vi går absolut også efter international ekspansion, siger Niels Flensted-Jensen.
Frisk kapital skudt ind i firmaet
Safewhere blev stiftet i maj 2006, så det har endnu ikke fejret dets første fødselsdag. Alligevel har selskabet dets første tre kunder på plads, heriblandt pensionsselskabet SEB Pension.
For nylig skød investorer, heriblandt Seed Capital, mellem to og fire friske millioner kroner ind i selskabet.
- Pengene skal bruges til at videreudvikle vores produkt og til en række markedsføringstiltag. Vi er i dag seks medarbejdere, men vi er ved at finde nogle flere. Jeg regner med, at vi er en 10-15 stykker om et halvt års tid, siger Niels Flensted-Jensen.
Han fortæller, at Safewhere er ved at søge patent på dele af selskabets teknologi, men at der kan gå lang tid, før det falder på plads. Alligevel frygter selskabet ikke, at et af de store softwarehuse stjæler dets idé.
- Vi har et godt samarbejde med de store softwarehuse, og markedet for vores produkter er stadig småt, hvorimod de store primært arbejder på bredere løsninger, så vi frygter ikke at blive tromlet ned lige nu, siger Niels Flensted-Jensen.
Safewhere var blandt de 10 danske it-iværksættere, som kvalificerede sig til finalen om Edison-prisen 2007. Computerworld præsenterer i den kommende tid alle de nominerede selskaber og deres produkter.