Folk i Sanders sikkerhedspanel: Vi bliver ignoreret

Vi bliver ikke lyttet til, lyder det fra flere medlemmer af it-sikkerhedspanelet, som videnskabsminister Helge Sander oprettede efter at have nedlagt det gamle uafhængige råd i 2005.

Flere medlemmer i videnskabsministeren Helge Sanders eget it-sikkerhedspanel føler ikke, at de bliver hørt i de vigtige spørgsmål om it-sikkerhed.

- Hverken IT- og Telestyrelsen, Videnskabsministeriet eller ministeren lytter til os, lyder det fra it-sikkerhedskonsulent Henning Mortensen, der er udpeget af ITEK under Dansk Industri til at sidde i panelet.

Henning Mortensen forklarer, at panelet end ikke har mandat til at udsende en pressemeddelelse.

- Vores mandat går på at vejlede ministeren. Punktum. Men da han vælger ikke at lytte til os, støtter ITEK op om et uafhængigt udvalg med eget sekretariat og mandat til at kunne tage sager op selv, siger han.

Minister i modvind

Den udmelding puster til den politiske modvind, som Helge Sander er løbet ind i, efter Computerworld i sidste uge kunne fortælle, at et flertal uden om ministeren vil rette op på it-sikkerheden ved at oprette et helt nyt uafhængigt it-sikkerhedsråd.

Et flertal i Folketinget mener, at de nuværende råd er magtesløse og uden reel pondus.

Det betyder, at Helge Sander har den totale kontrol over dagsordenenen på området, lød kritikken, som altså nu bakkes op af flere af medlemmerne i ministerens eget råd.

Gode råd - men ingen lytter

Lektor Niels Christian Juul fra Roskilde Universitet sidder også i panelet.

- Vi kommer med gode råd i panelet, men vi kan ikke se, at man lytter til dem, siger han.

Niels Christian Juul mener, at der bør afsættes flere ressourcer til et egentlig og selvstændigt it-sikkerhedshedsråd.

- Det bør ikke køre "low-budget" som sikkerhedspanelet, der ikke har noget egentlig sekretariat at råde over, siger han.

Overser privacy

Henning Mortensen mener, at et nyt uafhængigt udvalg blandt andet bør tage sager op omkring de elektroniske patientjournaler, hvor der er behov for at se på juridiske, etiske og tekniske problemstillinger - især omkring privacy.

- Sikkerhedspanelet er kommet med gode anbefalinger på privacy-området. Ingen af disse anbefalinger er blevet hørt noget sted, siger Henning Mortensen.

Han mener, at man i stedet gennemtrumfer et lovforslag for EPJ, som ikke giver selv fundamental beskyttelse for adgangen til borgernes data.

- Vi skal, som Sikkerhedspanelet anbefaler, have en grundliggende arkitektur for privacy på plads på dette område, siger Henning Mortensen.

Formand: Ingen kommentarer
It-sikkerhedspanelets formand, it-advokaten Hanne Bender - der er udnævnt af Helge Sander, har ingen kommentarer til kritikken.

- Hanne Bender, mener du, at der bliver lyttet nok til rådet?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Men det er noget, der er vigtigt for mig, og som vi løbende tager op på møderne.

- To af medlemmerne mener ikke, at der bliver lyttet?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg ville tage det op på vores møder, hvis jeg ikke mente, at vi blev lyttet til, siger Hanne Bender.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere