IBM ThinkPad X24: Lækker lille sag

Nyeste model i rækken af små, lette bærbare pc'er fra IBM hedder ThinkPad X24. Den tilhører kategorien sub-notebooks, der er beregnet til folk, der konstant er på farten, og som ikke har brug for superhøj ydelse eller optisk drev. X24 er såmænd en lækker, lille sort sag, men den er for dyr, i forhold til hvad man får for pengene.

Dyr

Vi har haft en lille, sort sag i testcentret. Nærmere bestemt en bærbar pc af mærket IBM og modelbetegnelsen ThinkPad X24. De bærbare pc'er i X-serien tilhører kategorien sub-notebooks, og den lille pc er da også nem at bære rundt på. Som andre ThinkPads er pc'en designet i det velkendte, sorte titanium-look, og den virker robust.

Pc'en måler 28x23x3 centimeter, og den vejer 1,6 kilo. Dermed hører den ikke til de mindste sub-notebooks på markedet, men til gengæld får man en god 12,1'' TFT-skærm med en opløsning på 1024x768 med i købet.

Den testede ThinkPad, som helt præcist er en X24 2662 MXG, er udstyret med en 1,13 GHz Pentium III-M processor, 256 megabyte PC133 SDRAM og en 30 gigabyte harddisk. Man må undvære diskettedrev og cd-drev, for det er der ikke blevet plads til. Prisen er 28.547,50 kroner med moms, og det er nok i overkanten for de fleste.

Mange har nok brug for en docking-station, hvor der er indbygget diskettedrev og plads til et optisk drev. Sådan en koster et par tusinde kroner ekstra, og cd-drevet må man købe som ekstraudstyr. Vi forsøgte os med en kombineret cd-brænder og dvd-drev til 4.958,75 kroner med moms. Så løber det jo efterhånden op, og pc'en ender med at være en dyr affære.

Trådløs og hurtig

Forbindelsen til internettet kan klares trådløst. ThinkPad X24 har nemlig trådløst netværk efter 802.11b-standarden indbygget. Der er også 10/100 Mbit Ethernet, 56K modem og infrarød port. I øvrigt har pc'en indbygget lydkort og en ringe højttaler, VGA-udgang og plads til et enkelt type II pc card og endda et CompactFlash-kort.

Pc'en har to USB-porte, men den understøtter desværre ikke den hurtige USB 2.0-standard. Den er ellers ideel til sub-notebooks, der kræver eksterne enheder. Mon ikke vi vil se USB 2.0 i de kommende ThinkPad-modeller.

ThinkPad X24 er hurtig af en ultrabærbar pc at være. I forhold til bærbare pc'er generelt leverer den en ydelse, der er pæn uden at være prangende.

Det blev til 17,3 point i Content Creation Winstone 2002 under Windows 2000, og det vidner om en ydelse, der er rigelig stor til kontorprogrammer, og som såmænd også går an til mere krævende multimedie-programmer.

Grafikken klares af en ATI Mobility Radeon M6 grafikchip med otte megabyte tilhørende hukommelse. Den lave mængde grafikhukommelse betyder, at man ikke kan afvikle de nyeste 3D-spil, men vi kunne da spille Quake III Arena i opløsningen 640x480 med 38 billeder i sekundet. I testprogrammet 3DMark2000 fik vi 2213 point.

Godt batteri

En af svaghederne ved de små ultrabærbare pc'er er ofte batterilevetiden. Den lille størrelse og lave vægt betyder, at der ikke er plads til et kraftigt batteri. Her overraskede X24 dog positivt. Vi målte en batterilevetid på knap tre timer - vel at mærke uden nogen former for strømstyring. Det er flot for en sådan pc.

Batterilevetiden blev målt med testprogrammet Business Winstone BatteryMark 2001. Vi testede med fuld hastighed på pc'en, men hvis man tager Intels strømstyringsfacilitet SpeedStep i brug, så processorens frekvens bliver sat ned til 733 MHz ved batteridrift, får man tre kvarter mere ud af batteriet. Tre timer og fyrre minutter bliver det så til.

Kvaliteten af tastaturet kan også være en svaghed på de mindste notebooks, men som altid på bærbare pc'er fra IBM er tastaturet på X24 rigtig godt, og markøren styres let med den røde TrackPoint midt i tastaturet. Øverst finder man nogle genvejstaster til styring af lydstyrken og en særlig ThinkPad-tast, der giver adgang til en udførlig hjælpefunktion.

IBM har tænkt ekstra på sikkerheden i ThinkPad X24. Pc'en fås med indbygget sikkerhedschip, men da vi testede, var der desværre ikke adgang til det website hos IBM, hvor man skulle hente sikkerhedssoftware til klienter. Derfor kunne vi ikke teste krypteringsfunktionen.

I BIOS kan man indstille pc'en til at kræve et kodeord ved opstart eller ved adgang til harddisken. Uden disse kodeord er pc'en ubrugelig. Endvidere er der et hul til en Kensington-lås, så pc'en kan fastgøres.

Der er næsten kun pæne ting at sige om X24, men prisen er desværre for høj. Det er absolut muligt at finde sub-notebooks, der måske nok er knap så hurtige, men til gengæld både er mindre og billigere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere