Verdens bedste iværksætterland

Klumme: Danmark har flere iværksættere i forhold til befolkningen end noget andet land i verden bortset fra USA. Mere uddannelse i iværksætning kan rette op på deres manglende evne til at skabe kritisk markedsmasse.

Uddannelse i iværksætning skal rette op på de danske iværksætteres manglende evne til at skabe kritisk markedsmasse.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne slås regeringen og Socialdemokratiet om 100 millioner kroner, som var øremærket til iværksætteri og innovation, men som efter socialdemokratisk pres skal overføres til uddannelsesområdet.

Det synes Nicolaj Seest, formanden for Dansk Iværksætterforening, er ærgerligt – hvilket er helt forståeligt, medmindre pengene bliver brugt på mere undervisning i iværksætteri.

Sagen er, at Danmark i dag er tæt på at være verdens bedste iværksætterland – men vi har ikke verdens bedste iværksættere.

Indsats nødvendig

Den skævhed kan en indsats på uddannelsessiden være med til at rette op på, hvis indsatsen ellers bliver skruet ordentligt sammen.

For det første har Danmark i dag flere iværksættere i forhold til befolkningens størrelse, end noget andet land i verden på nær USA.

Det lille faktum gør regeringens økonomiske analyseenhed FORA opmærksom på hvert år i en international sammenligning OECD-landene i mellem.

Det er med andre ord en myte, at det skattetyngede danske velfærdssamfund har skabt en nation af tryghedsnarkomaner.

Tværtimod kan man sige, at gode uddannelser, gode livsudfoldelsesmuligheder og en stor økonomisk tryghed gør, at mange tør vove springet ud i den uvisse tilværelse som selvstændig – trods et jobmarked, der råber efter arbejdskraft.

For det andet har Danmark verdensrekord i privat venturekapital.

Ifølge en nylig opgørelse fra Deutsche Bank er viljen blandt de private investorer til at sætte penge i nye og unge virksomheder større i Danmark end i noget andet vestligt land.

90,40 procent af BNP

Der bliver investeret, hvad der svarer til 0,40 procent af Danmarks BNP i nystartede virksomheder, hvilket er mere, end hvad der bliver investeret i såvel USA som Storbritannien og Sverige.

Gennemsnittet i EU er 0,11 procent. De høje skatter, som betaler uddannelserne og trygheden, har altså ikke forhindret den private kapital i at finde risikovillige investeringsmål.

For det tredje er iværksætterkulturen i skred i Danmark. Stadig flere – ifølge visse målinger flere end i USA – drømmer om at starte egen virksomhed i Danmark.

Det kniber ganske vist stadig med iværksætterlysten blandt de højtuddannede – her vil “kun” godt 10 procent starte egen virksomhed, selv om de i kraft af deres lange uddannelse burde være blandt de bedst rustede til det, men det er dog flere, end for 10 år siden, hvor kun seks procent blandt de højtuddannede havde selvstændigheden som mål og drøm.

Faktisk er konkursloven i dag en af de største barrierer i iværksætter-Danmark.

Hvis en iværksætter er uheldig og går konkurs, så straffer politikerne det stakkels menneske med syv års karantæne fra selvstændig virksomhedsdrift.

Barsk straf

Det er den barskeste straf for at fejle i OECD-området og fuldstændigt ude af trit med de politiske ønsker om flere risikovillige iværksættere. Prygl hjælper sjældent, når det gør ondt.

Besynderligt nok har regeringen Anders Fogh Rasmussen – der ellers kalder sig både borgerlig og iværksættervenlig – ikke fjernet denne barriere for en stærk dansk iværksætterkultur, selv om det ikke koster noget på finansloven.

Når det er sagt, så fører den boblende iværksætterlyst – som trodser selv fjendske konkurslove – og de mange risikovillige investeringskroner ikke til mange nye vækstvirksomheder i Danmark.

Her halter vi markant efter udlandet. Vi etablerer nok mange nye virksomheder, men de bliver ikke store. Det tyder på, at danske iværksættere mangler kompetencer til at drive den nye forretning vidt nok til at opnå kritisk markedsmasse.

Her kunne en målrettet uddannelsesindsats på 100 millioner kroner hjælpe – hvis pengene altså bliver brugt på dette svage led i iværksætterkæden. Hvis tanken er at bruge dem på alt muligt andet, skal Nicolaj Seest have en meget stor megafon.

Mikael R. Lindholm er chefredaktør på Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere