En email eller sms om, at det er på tide at aflevere bogen på biblioteket, har fået mere end dobbelt så mange københavnere til at aflevere bøger og cd'er til tiden.
Det viser tal fra Københavns Kommunes Biblioteker.
Mens antallet af hjemkaldelser i juni 2005 var oppe på 10.271, fik kun 3.877 lånere besked om, at lånetiden var overskredet i samme måned i år.
Henover sommeren er tallet faldet yderligere, så kun 2.522 biblioteksbrugere i september overskred lånetiden mod 8.602 i samme periode sidste år.
Det fortæller Anne Poulsen, som er områdeleder for logistikområdet på Københavns Hovedbibliotek
Advarsel tre dage før
- Tallene viser, at der er en del, som har fundet ud af at aflevere til tiden, siger Anne Poulsen.
Siden 1. juni i år har københavnske biblioteker via email eller sms tre dage før lånetidens udløb kunnet advare lånerne om, at det er på tide at aflevere bibliotekets materialer
Den service er der mange lånere som har benyttet sig af. Faktisk har Københavns Kommunes Biblioteker udsendt 769.163 elektroniske advarsler i løbet af de fire måneder, ordningen har kørt, fortæller Anne Poulsen.
De mange elektroniske advarsler dækker over både emails og sms’er direkte til lånernes mobiltelefoner. Af de mange elektroniske advarsler udgjorde sms’er 85.984 i perioden.
I modsætning til en lignende ordning i Århus er advarslerne til lånerne i hovedstaden gratis.
Koster to kroner i Århus
I Århus Kommune koster det to kroner at få en advarsel i en email og 2,50 kroner at modtage en sms for at undgå at aflevere for sent og dermed få en bøde.
Hjemkaldelsen fra de københavnske biblioteker udsendes først ti dage efter, at materialerne har overskredet afleveringsfristen og viser derfor, hvor mange som rent faktisk får afleveret bøger eller andre materialer til tiden.
Flere får glæde af bøgerne
- På den måde kommer der flere bøger i cirkulation, og de cirkulerer hurtigere, siger Anne Poulsen.
Ifølge Anne Poulsen har de elektroniske påmindelser også haft indflydelse på antallet af bøger, som hver måned er på besøg i folks hjem i stedet for at samle støv på bibliotekshylderne.
Faktisk har det bevirket en stigning i udlånet på omkring to procent ved udgangen af tredje kvartal i forhold til samme periode sidste år, hvilket formodentlig skyldes en hurtigere materialecirkulation, fortæller Anne Poulsen.