Det kan være rigtig farligt at høre mp3-afspiller, mens man er i nærheden af et tændt fjersyn med traditionelt billedrør.
Der kan nemlig opstå gnistudladninger, som kan give varigt høretab, hvis ledningen fra en mp3-afspillers ørepropper kommer for tæt på en tv- skærm.
Det viser en undersøgelse fra fysisk institut ved Universitetet i Oslo, som er omtalt i Computerworlds svenske søsterblad.
En 15-årig norsk pige mistede tidligere på året hørelsen på det ene øre, fordi ledningen fra hendes mp3-afspiller kom for tæt på en tv-skærm.
Elektromagnetisk udladning
Hændelsen fik det norske Direktorat for Sikkerhed og Beredskab til at bede fysisk institut ved Universitetet i Oslo om at lave en undersøgelse for at finde en forklaring på fænomenet.
Og den undersøgelse viser nu, at der med et tv-apparat med et almindeligt billedrør kan ske en elektromagnetisk udladning, som kan ledes ind i øret via ørepropperne, hvis ledningen kommer for tæt på billedrøret.
Problemet opstår, fordi magnetfeltet fra tv-skærmen opbyger en stor spændingsforskel i ledningen til øretelefonen.
Den store spændingsforskel kan få en gnist til at sprænge fra øreproppen til øret, og det får luften i øret til at blive varmet op i et sådant tempo, at der kan opstå en trykbølge i øregangen.
Ikke kun mp3-afspillere
Fænomenet gælder ikke kun mp3-afspillere, men alt udstyr som bruger ørepropper som er placeret inde i øret, som eksempelvis bærbare cd-afspillere og mobiltelefoner.
Derfor opfordrer Universitetet i Oslo til stor forsigtighed i forbindelse med anvendelsen af disse produkter, når et tv med almindeligt billedrør er tændt i nærheden.
Problemet er ikke aktuelt ved brug af lcd- eller plasmafladskærme, da de nyere skærme anvender en anden teknologi.
Knald på 130 decibel
- Det er en meget speciel situation. Men hvis det kan opstå, er det noget man må gøre noget ved, siger Thomas Ulrich Christiansen fra Center for Anvendt Høreforskning ved DTU.
Beregningerne fra universitetet i Oslo viser, at trykbølgen kan resultere i knald på 120 til 130 decibel og teoretisk helt op til 150 decibel. Og det er overraskende højt, mener Thomas Ulrich Christiansen.
- 120 decibel er på smertegrænsen. Det er meget højt. Vi ved, at der er grænser for hvor mange decibel, man kan tåle. Hvis det her er rigtigt, så synes jeg, at man bliver nødt til at gøre noget ved det, siger Thomas Ulrich Christiansen.