Politikere: Medielicens kommet for at blive

Der er bred politisk opbakning bag beslutningen om at også computere med internetadgang skal være omfattet af den nye medielicens. Der skal ikke være plads til gratister, siger Venstres kulturordfører, Ellen Trane Nørby.

Udvidelsen af licens-ordningen til også at omfatte computere med netadgang og visse mobiltelefoner er en naturlig konsekvens af den teknologiske udvikling.

Det er budskabet fra en bred kreds af Folketingets partier fra SF til regerings-partierne De Konservative og Venstre.

- Vi skal fremtidssikre DR's public service-tjenester, og det gør vi ved at udvide licens-begrebet. Der skal ikke være plads til free-riders, siger Venstres kulturordfører, Ellen Trane Nørby

Udhuler indtægterne

Ellen Trane Nørby mener i lighed med medieordførere fra en række partier bag medieforliget, at muligheden for at se tv over nettet over en årrække vil udhule DR's licens-indtægter, hvis ikke computere med netadgang bliver licenspligtige.

- Jeg har ikke så ondt af dem, der nu brokker sig. Det her har kun betydning for folk, der ikke i forvejen bidrager til den danske tradition for public service. Alternativet ville være at sætte licensen op hos alle de andre, så de skulle betale mere, siger Ellen Trane Nørby.

Hos Venstres regeringsmakker, De konservative, begrunder medieordfører Carina Christensen også den nye medielicens med hensynet til at sikre DR mod en udvanding af indtægterne.

- Det sker allerede i dag, og den her medieaftale strækker sig frem til 2010, hvor endnu flere vil have udskiftet fjernsynet med andre medieplatforme, siger Carina Christensen.

Bred opbakning

Også medieordførere fra Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og SF giver over for Computerworld deres støtte til at omfatte computere med netadgang eller tv-tuner af den nye medielicens.

De tre oppositionspartier havde imidlertid hellere set en ordning, hvor alle husstande på forhånd er tilmeldt licensen og efterfølgende skal melde den fra, hvis de ikke har apparater, der kan modtage billedprogrammer.

Alle partierne bag den nye medieaftale afviser at afskaffe licensen og i stedet finansiere public service-forpligtelserne via skatten.

- Licensen skal være en selvstændig post, så alle kan se, hvad de betaler og kan brokke sig, hvis licensen stiger, siger Venstres Ellen Trane Nørby.

Asocial skat

Samtidig mener Ellen Trane Nørby, som flere af de øvrige partiers medieordførere, at licensen sikrer DR mod politisk indblanding.

- En medieskat i stedet for licensen vil betyde en voldsom politisk styring. Hvis DR bliver en del af de årlige finanslovsforhandlinger er der en risiko for, at stationen lægger bånd på sig selv for at være på god fod med politikerne, siger SF's medieordfører Holger K. Nielsen.

I Folketinget er det kun Enhedslisten, der ikke står bag medieaftalen og den nye medielicens.

- Licensen er i forvejen en asocial skat, hvor landets rigeste skal betale det samme som en fattig studerende. Udover at den nye medielicens også er asocial, så er den også dum, fordi den for nogen bliver en ekstra afgift på moderne teknologi, som vi i stedet bør støtte udbredelsen af, siger Enhedslistens kulturordfører, Per Clausen.

Han tilføjer, at Enhedslisten støtter de underskriftindsamlinger, der er startet mod medielicensen. Per Clausen ønsker, at studerende og andre med lave indkomster skal slippe med en billigere licens.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis medieordfører Louise Frevert.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere