Milliarder at tjene på national distribution

Den danske e-handel ville vokse med mellem fem og seks milliarder kroner, hvis danskerne var lige så ivrige netshoppere som svenskere og nordmænd.

Det er nødvendigt at udvikle et nyt nationalt distributionssystem for detailhandlen, hvis Danmark skal have fuldt udbytte af e-handelen, som både åbner for større udvalg, lavere priser og mindre stress.

Det siger Morten Kamper, direktør for Foreningen for dansk internethandel.

Tre procent

Nye tal viser, at kun tre procent af alle danske indkøb sker på nettet efter mere end 10 år med internetbutikker.

– Selve leveringen af produkterne er en alvorlig barriere for e-handel. Hvis vi skal udnytte vores position som førende it-nation, har vi brug for ét fælles nationalt distributionssystem for e-handel. Det vil give e-butikkerne bedre råd til at bruge ressourcerne på selve kundeoplevelsen online, siger Morten Kamper.

Han mener ikke, at Danmark er stor nok til, at hver købmand skal opbygge et konkurrerende distributionsnet.

Andelstanken skal genopfindes

- Vi må genopfinde andelstanken, hvor landmændene i sin tid gik sammen for at få råd til at bygge mejerierne, siger Morten Kamper.

Han mener, at både den geografiske og erhvervsmæssige udvikling taler for igen at fokusere på e-handlen i Danmark.

Landets voksende seniorbefolkning er efter Morten Kampers opfattelse en oplagt målgruppe for næste generation af e-handel. Ligesom detailhandlen
med en effektiv udnyttelse af e-handelsteknologien kunne skabe udvikling og vækst på samme måde som finanssektoren har gjort det..

I dag bliver Danmark gang på gang kåret som et land, der er førende i anvendelse af informationsteknologi.

Udnytter ikke mulighederne

Men dansk detailhandel udnytter langt fra de teknologiske muligheder, der kan udvikle kundernes indkøbsoplevelse og dermed detailhandlens fremtid.

Den danske e-handel kunne ifølge skøn fra Konkurrencestyrelsen vokse med mellem fem og seks milliarder kroner, hvis danskerne var lige så ivrige netshoppere som svenskere og nordmænd.

Men det kræver ifølge Mads Thimmer fra InnovationLab, at detailhandlen begynder at forædle indkøbsoplevelsen via nettet ved hjælp af ny teknologi som chat eller virtuelle prøverum, hvor man som kunde efter en 3D-scanning kan prøve tøj derhjemme på en virtuel model af sig selv.

Heller ikke i de fysiske butikker har dansk detailhandel gjort meget for at ændre kundernes indkøbsoplevelse. I resten af Europa og USA er nye selvbetjeningsteknologier på vej ud på markedet.

Læs stort tema om danskernes e-handel i fredagens trykte udgave af Computerworld fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere