Digitalt tv kan være terror-sårbart

Overgangen til digitalt tv giver nye trusler mod samfundet. De digitale apparater ligner nemlig computere, og det gør dem sårbare overfor virus og angreb.

I Sverige er man ligesom i Danmark i fuld gang med overgangen til det digitale jordbaserede tv-sendenet (DVB-T), som skal give skarpere billeder og flere tekniske muligheder.

Men det digitale fremskridt på tv-fronten har også en bagside.

De digitale modtagere kan nemlig være sårbare overfor tekniske indgreb og virus, fordi de i deres opbygning minder om computere.

Trussel undersøges

De elektroniske funktioner i de digitale tv-bokse giver dermed mulighed for, at apparaterne kan fjernstyres via tv-sendere, og at softwaren kan opgraderes, så modtagerne holder op med at virke.

Og den trussel ser man alvorligt på i Sverige.

Derfor vil det svenske Styrelsen för psykologiskt försvar, (SPF) nøje følge udrulningen af DVB-T frem til 2009 for at afklare eventuelle trusselbilleder, fortæller Katrin Berggren fra SPF til Computerworlds svenske søsterblad.

- Vi ved jo ikke, hvordan de eventuelle sikkerhedsrisici ser ud, men vi ved, at der kan være sårbarheder, som medievirksomhederne måske ikke har tænkt over, siger Katrin Berggren.

Risiko i Danmark

I Danmark gik det det digitale jordbaserede sendenet i luften 1. april i år. Og hvis man i Sverige mener, at der kan være et problem, er situationen den samme i Danmark.

Det mener Kim Aarenstrup, som er formand for Dansk IT's nyoprettede Råd for it- og persondatasikkerhed samt it-sikkerhedschef i A.P.Møller-Mærsk.

- Selvfølgelig vil der kunne opstå nogle trusselscenarier. Men vi kender dem ikke endnu. Det er en ny verden, som skal til at identificeres og beskrives. Jeg vil stærkt anbefale, at man trækker på nogle af de ressourcer, der er i samfundet, som kan gå konkret ind i opgaven, siger Kim Aarenstrup.

Ifølge Kim Aarenstrup er det meget svært at sige noget konkret om risiciene ved det digitale tv-sendenet, før man har analyseret forskellige scenarier og konsekvenser.

Men risikoen ligger typisk i den grænseflade, hvor man blander sendeteknologi sammen med ip-teknologi.

Kan bruges til terror

Hvis man kan nå dette miljø fra internettet, vil apparaterne kunne blive udsat for sårbarhedsangreb, bufferoverflow og denial of service-angreb, fortæller han.

- Det er en risiko, som i høj grad skal analyseres. Det vil jo kunne bruges i terror- og krigssammenhænge, hvis der er muligheder for indgreb i boksene. Og det er jo noget, som der klart bør være et behov for kigge på, siger Kim Aarenstrup.

Styrelsen för psykologiskt försvar
Link til rapport fra SPF




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere