Kryptér dine data ved hjælp af en kvasar

Hvis du har brug for endeløse mængder af tilfældige tal til kryptering af datastrømme, så er radiosignaler fra fjerne kvasarer måske løsningen, foreslår japanske forskere.

Japanske forskere foreslår en særdeles alternativ måde til at kryptere en dataforbindelse, som udnytter naturens egne tilfældighedsgeneratorer, de fjerne kvasarer. Det skriver New Scientist.

En kvasar er en særdeles kraftig kilde af elektromagnetisk stråling, der udsendes fra supermassive sorte huller i meget fjerne galakser.

Den radiostråling, der udsendes fra en kvasar, er fuldstændigt tilfældig, og det kan udnyttes til sikker kommunikation her på jorden, mener de japanske forskere.

Spænder over bredt spektrum

- Kvasarbaseret kryptering bygger på det fysiske faktum, at sådan et signal er tilfældigt og spænder over et bredt spektrum, siger Ken Umeno fra National Institute of Information and Communications Technology til New Scientist.

Kryptering benytter typisk mindst én nøgle, som kan kryptere meddelelsen og dekryptere den igen.

De mest udbredte typer benytter sig dog af en såkaldt public-key-infrastruktur.

Et af problemerne med kryptering er at få skabt gode nøgler, som ikke kan "gættes" af en person, der lytter med på kommunikationen.

Ikke ægte tilfældige tal

Hvis afsender og modtager kan aftale et tilfældigt tal, vil det være vanskeligt for mellemmanden at bryde koden. Men computere kan ikke generere ægte tilfældige tal.

Det kan man derimod ud fra signalet fra en kvasar.

Det kræver dog i så fald, at både afsender og modtager har adgang til en kraftig radioantenne - eventuelt via internettet - og synkroniserede præcise ure, så de er sikre på at få det samme tilfældigt genererede signal fra kvasaren.

De japanske forskere foreslår teknikken anvendt til kryptering af datastrømme. Ved at tilføje tilfældighedsfaktoren vil kommunikationen dermed kunne gøres mere sikker end i dag.

Antenne er usikker

Andre krypteringseksperter tvivler dog ifølge New Scientist på behovet for denne type kryptering i forhold til de allerede eksisterende teknikker.

Dertil kommer et nyt usikkerhedselement, når sikkerheden afhænger af en antenne, der af gode grunde skal have fri adgang til kunne modtage signaler fra universet, men dermed også eventuelle ondsindede personer gemt i budskadser omkring antennen.

- Det er let at snyde en modtagerantenne og tage kontrol over det signal, modtageren ser, siger Markus Kuhn fra Cambridge Universitet til New Scientist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere