ERP-system sætter liv i fynsk ligkistefirma

Tema: Det fynske ligkistefirma Tommerup Kister skiftede DOS ud med ERP for halvandet år siden. Og det har sat liv i indtjeningen, siger direktøren.

Efter at have brugt et specialudviklet DOS-program siden 1985 stod det lille fynske firma Tommerup Kister i 2003 overfor en stor beslutning.

Hvilket ERP-system skulle man satse på til at holde styr på virksomhedens tusinder af produktionsdele og forretnings-forbindelser?

Tommerup Kister er et af de mest succesfulde firmaer i en helt særlig branche. Individuel smag og lokale traditioner stiller nemlig store krav til variationer i udseendet af de ligkister som firmaet lever af at producere.

Derfor skulle valget af it-system helst ikke fortrydes senere.

Firmaet producerer og leverer hver dag 50 til 60 kister, som fremstilles i 1.000 varianter. Ved bestilling inden kl. 14.00 leveres kisten næste dag.

Stor variantstyring

For firmaet handlede det især om at opnå en høj grad af variantstyring i ERP-systemet. Succes er nemlig baseret på at levere kister, som er forskellige helt ned i detaljen, fortæller direktør Ulrik Nielsen.

En bedemand i Hjørring har nemlig andre krav til kistens udseende end en bedemand i København.

I 2003 havde virksomheden omkring 10 ansatte, som blev taget med på råd, da beslutningen skulle tages.

Sammen afprøvede medarbejderne forskellige muligheder. Herefter investerede virksomheden i et ERP-system fra SAP.

Men også en gennemskuelig afregning for produktet var vigtigt for firmaets valg af system.

Voldsom investering

- Med SAP betaler vi for antallet af brugere. Herefter er der fuld adgang til hele systemet. Hos Microsoft tror man, at man køber et system til 50.000 kroner. Men når der så er gået to år har man måske brugt 150.000 kroner ekstra, siger Ulrik Nielsen.

Set i forhold til virksomhedens størrelse var det en voldsom investering at gå over til ERP. Samlet set har virksomheden investeret en kvart million kroner i at få ERP.

Halvdelen af udgiften dækker over hardware og resten er gået til software, konsulenter og rettigheder. Det koster cirka 10.000 kroner om året at bruge systemet.

- Og det mener jeg er rimeligt i forhold til den glæde, som vi har af det, siger Ulrik Nielsen.

Når man er et lille firma uden it-afdeling eller kompetence i huset, er det en voldsom sag at gå i krig med, mener Ulrik Nilsen.

- Jeg har haft besøg af virksomheder, som omsætter for det tidobbelte af det vi gør. Og som stadig kun overvejer at investere i ERP. Det viser lidt om niveauet, siger han.

Øget indtjening

I dag har Tommerup Kister brugt ERP-systemet i halvandet år. Virksomheden er vokset til 15 ansatte og indtjeningen er øget.

Og det har ERP- systemet været medvirkende årsag til, fordi det giver et bedre overblik over omkostninger og salg, mener Ulrik Nielsen.

- Rapporteringssystemet er helt unikt. Jeg kan trække lister ud over indtjening som andre virksomheder må bruge seks timer på at få ud, siger Ulrik Nielsen.

Det vigtigste for Ulrik Nilsen er dog, at alle medarbejdere har adgang til de samme oplysninger.

Tidligere kunne det for eksempel svært at finde nummeret på en bestemt leverandør.

- Nu kan man bare gå ind på varen, så står leverandørens nummer på skærmen, samt hvad og hvornår vi købte sidst, siger han.

Tænk fremad

Hvis man som lille virksomhed overvejer ERP, skal man seriøst analysere, hvilke planer man har og hvordan ens virksomhed ser ud om 10 år, mener Ulrik Nielsen.

- Man skifter jo ikke ERP-system hvert andet år. Jo flere medarbejdere man er, jo sværere er det at implementere. Deter bedre at vokse med systemet end at skulle skifte ud når man først er stor, siger Ulrik Nielsen.

Tommerup Kister har ud over selve investeringen brugt op mod 150.000 kroner i arbejdstid på at implementere systemet.

- På trods af det store implementeringsarbejde er vi i dag glade for, at vi tog det store skridt i stedet for at springe på Navision eller Concorde, som mange virksomheder i vores størrelse ellers gjorde, siger Ulrik Nielsen.

Tommerup kister har 15 medarbejdere og omsætter for 15-20 millioner kroner om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere