Den hurtigste harddisk

Western Digital har fremstillet en harddisk med 7.200 omdrejninger i minuttet og hele otte megabyte buffer. Vi har testet harddisken, og den lader til at være verdens hurtigste harddisk til IDE-standarden, der benyttes i almindelige pc'er. Maxtor DiamondMax Plus D740X følger dog godt med.

WD mod Maxtor

Harddiskens hastighed er uhyre vigtig for pc-systemets samlede ydelse, og mangt en pc med hurtig processor og grafikkort bliver handicappet af en langsom harddisk.

Markedets allerhurtigste harddiske understøtter SCSI-standarden, der primært benyttes i servere, og som kræver et særligt controller-kort. I almindelige pc'er benyttes harddiske af IDE-typen, hvor harddiskens controller er at finde på bundkortet.

Vi har valgt at teste et par af markedets kvikkeste IDE-harddiske for at finde frem til, hvilken en af dem, der kan kalde sig verdens hurtigste. Vi testede harddiskene på hvad man kunne kalde et gennemsnitligt pc-system med en 900 MHz AMD Athlon processor, 256 megabyte DDR RAM, GeForce2 GTS grafikkort og Windows 2000 som styresystem.

Western Digital har fremstillet en serie særlige IDE harddiske, som firmaet kalder Caviar Special Edition. Det specielle ved dem er, at de har otte megabyte buffer, hvor man normalt må nøjes med to megabyte i IDE-harddiske. Harddiskene findes med en kapacitet på enten 100 eller 120 gigabyte, og vi har testet den største version med modelnummeret WD1200JB.

Modspilleren var Maxtor DiamondMax Plus D740X. Denne serie fås med kapaciteter på op til 80 gigabyte, og harddisken har to megabyte buffer. Vi testede en 80 gigabyte version med flydende ophæng, hvilket gør den behageligt stille. Modelnummeret er D740X-6L.

Bufferen i en harddisk er en mængde hukommelse, der lagrer de data, der netop er læst fra harddisken, samt data, der forventes at blive efterspurgt af pc'en om kort tid. Bufferen fungerer som en slags stødpudelager mellem den forholdsvis langsomme harddisk og dens controller og dermed resten af pc'en. På den måde kan der overføres en begrænset mængde data fra harddisken, uden at der fysisk skal læses fra harddiskens plader, og dermed sættes hastigheden i vejret.

Mængden af buffer er vigtig, men andre faktorer betyder mindst lige så meget for harddiskens ydelse. Diskens hastighed afhænger af, hvor hurtigt den kan finde de efterspurgte data, og hvor hurtigt den kan overføre disse data til resten af pc'en.

Tilgangstider

Når der skal læses data fra harddisken, tager det et stykke tid for harddiskens læse/skrivehoved at placere sig på det sted, hvor de rette data ligger. For det første skal armen med læse/skrivehovedet bevæge sig til det rigtige spor på den magnetiske plade. Det kaldes søgetiden. Derefter skal pladen rotere, så det rette stykke data ligger ved læse/skrivehovedet.

I de hurtigste IDE-harddiske, hvor pladerne roterer med 7.200 omdrejninger i minuttet, er en plade 8,33 millisekunder om at dreje en hel omgang. Det betyder, at pladen i gennemsnit er knap 4,2 millisekunder om at rotere frem til det rigtige sted. Denne tid kaldes latenstiden, og den bliver mindre, jo hurtigere pladerne i harddisken roterer. Søgetiden plus latenstiden kaldes tilgangstiden.

I specifikationerne for harddiske er det ofte den gennemsnitlige søgetid, der er angivet, mens det er tilgangstiden, der kan måles. For at komme fra søgetiden til tilgangstiden skal man tillægge latenstiden. Vi har målt tilgangstiden ved hjælp af testprogrammet HD Tach.

Den gennemsnitlige søgetid for WD1200JB er angivet til 8,9 millisekunder, og vi målte tilgangstiden til 13,0 millisekunder, svarende til en søgetid på lidt over 8,8 millisekunder.

Western Digital holder, hvad de lover, men denne tilgangstid er såmænd heller ikke voldsomt imponerende, i hvert fald ikke i forhold til drevet fra Maxtor. For D740X loves en søgetid på 8,5 millisekunder, og vi målte tilgangstiden til 12,1 millisekunder, så Maxtor overdriver ikke.

Overførselshastigheder

Når harddisken har fundet frem til de rigtige data, skal de overføres til pc'ens IDE-controller via et ATA-interface. Hastigheden for denne overførsel er selvfølgelig også særdeles vigtig. Overførselshastigheden afhænger af, hvor på harddiskens plader, der læses. Data ligger med samme tæthed overalt på pladen, og da rotationshastigheden er konstant, stiger overførselshastigheden, jo længere væk fra pladernes centrum, der læses.

Disse data skal jo sendes videre via pc'ens ATA-interface, der godt kan fungere som flaskehals i systemet. Derfor er dette interface også blevet hurtigere, og i dag kan man købe bundkort og harddiske, der kan udveksle data med en tophastighed på 133 megabyte i sekundet, idet de følger ATA/133-standarden. Reelt når overførselshastigheden dog ikke derop endnu, og ATA/100 er rigeligt indtil videre. WD1200JB følger da også ATA/100-standarden, mens D740X understøtter ATA/133. Vi testede begge drev med en ATA/133-controller på bundkortet.

Læsning og skrivning af data starter yderst på pladerne og fortsætter indad. Derfor er overførselshastigheden størst i starten af harddisken. Det ses også på de testresultater, vi får ved brug af HD Tach. For WD1200JB gælder, at læsehastigheden falder fra 49.043 i starten til 5.647 kilobyte i sekundet inderst på harddisken. Den gennemsnitlige læsehastighed er 39.265 kilobyte i sekundet, mens skrivehastigheden er noget mindre, nemlig 23.571 kilobyte i sekundet i gennemsnit.

D740X er knap så hurtig til at overføre data. Den maksimale læsehastighed målte vi til 42.278, den mindste hastighed var 15.925 og gennemsnittet var 34.845 kilobyte pr. sekund. Den gennemsnitlige skrivehastighed var 21.106 kilobyte i sekundet.

Verdens hurtigste

Så meget for de mere teoretiske målinger. Spørgsmålet er, hvor meget bedre ydelse den store buffer på WD1200JB giver i rigtige Windows-applikationer. For at finde ud af det, benytter vi testprogrammerne Content Creation Winstone 2002, som giver et mål for ydelsen ved afvikling af en række krævende multimedie-programmer, hvor der overføres store filer til og fra harddisken.

For harddisken fra Western Digital opnåede vi en score på 21,2 point, mens modstykket fra Maxtor måtte nøjes med 20,7 point. Med andre ord var pc'en med WD1200JB godt to procent hurtigere end konkurrenten i denne test.

Da det er markedets absolutte topmodeller, vi har haft på pinebænken, kan vil godt tillade os at konstatere, at Western Digital WD1200JB er øjeblikkets hurtigste IDE-harddisk. Om den også er det bedste køb, må en sammenligning af priserne selvfølgelig afgøre. Her kan man eventuelt benytte vores pris-tjek, som man finder ude i venstre spalte.

De to lynhurtige IDE-harddiske, vi har testet i denne omgang, er selvfølgelig ikke de eneste interessante på markedet. Western Digitals øvrige drev i Caviar-serien med 7.200 omdrejninger i minuttet går også an, selvom man må nøjes med to megabyte buffer, og Seagate Barracuda ATA IV udmærker sig ikke bare ved en god ydelse, men også ved et ekstremt lavt lydniveau. Endelig er IBM's 120GXP absolut heller ikke at kimse af.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere