Svigtende styring med offentlig digitalisering

Rigsrevisionen kritiserer, at det offentlige ikke har styr på, om de mange nye digitale løsninger reelt bliver brugt, og om de har medført de forventede serviceforbedringer og effektiviseringer.

Rigsrevisionen kritiserer, at det offentlige ikke har styr på, om indførelsen af digital forvaltning reelt giver de forventede effektiviseringer og forbedringer af servicen.

Et af målene med blandt andet det fælles offentlige Projekt Digital Forvaltning har netop været at skabe serviceforbedringer for borgerne og frigive ressourcer i det offentlige.

Der er imidlertid ikke det store overblik over, om målene reelt bliver nået, konkluderer Rigsrevisionen i en rapport til Statsrevisorerne.

- De undersøgte ministerområder har ikke overblik over, hvilke løsninger borgerne bruger, og det bør man have. Hvis man ikke har overblik, ved man heller ikke, hvor man skal sætte ind, eller hvor stort potentialet er for en bestemt løsning, siger kontorchef Peder Juhl Madsen, Rigsrevisionen.

Seks områder undersøgt

Rigsrevisionen har undersøgt digitaliseringen af Økonomi- og Erhvervsministeriet, Justitsministeriet, Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet, Kulturministeriet samt Fødevareministeriet.

På den baggrund konkluderer Rigsrevisionen, at det for kun cirka 20 procent af de digitale løsninger er undersøgt, om de reelt har medført de forventede interne effektiviseringer samt forbedringer for borgerne.

"Efter Rigsrevisionens opfattelse bør institutionerne for en lang større del af de digitale løsningers vedkommende kunne redegøre for, om de respektive digitale løsninger bidrager til effektiviseringer og i givet fald på hvilken måde", skriver Rigsrevisionen til Statsrevisorerne.

Yderligere digitalisering

Rigsrevisionen hæfter sig ved, at institutionerne for 40 procent af de digitale løsninger ikke har opgjort, i hvilken grad løsningerne bliver brugt af borgerne.

Dermed ved institutionerne reelt ikke, om de digitale løsninger bliver benyttet.

Rigsrevisionen mener dog generelt, at de undersøgte ministerområder har været gode til at digitalisere.

Cirka en tredjedel af løsninger på de seks undersøgte områder er dog stadig enten papirbaseret eller kun delvist digitaliseret.

- En del af løsningerne kan af forskellige grunde ikke umiddelbart digitaliseres, men på en hel del områder vil der være gevinster at hente ved en yderligere digitalisering, siger Peder Juhl Madsen.

Kritik fra Statsrevisorerne

Statsrevisorerne udtaler på baggrund af Rigsrevisionens rapport kritik af den manglende kontrol med effekten af digitaliseringen.

Kritikken går på utilfredshed med at institutionerne ikke konsekvent opgør, hvor mange brugere der har valgt at anvende digitale løsninger frem for andre muligheder.

Endvidere udtales der kritik af, at det kun for cirka 20 procent af løsningerne er undersøgt, om digitaliseringen har medført serviceforbedringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere