Ministerium blokerer for e-vælgererklæringer

Selv om det er muligt vil Indenrigs- og Sundhedsministeriet ikke acceptere digitale vælgererklæringer fra politiske partier. I dag er indsamlingen dyr og besværlig, mener Kristendemokraterne.

Nej til digitale vælgererklæringer.

Så kontant lyder det fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til partiet Kristendemokraterne, der ellers har ønsket at indsamle vælgererklæringer til opstilling til næste folketingsvalg i digital form.

Det undrer partiets hovedbestyrelses-medlem Bjarne Kallesø, der mener, at det vil være nemmere for både borgerne, partierne, kommunerne og ministeriet, hvis digitale vælgererklæringer blev en mulighed.

- Problemet er, at Indenrigs - og Sundhedsministeriet ikke vil acceptere de digitale muligheder, som vi har fået med eksempelvis digital signatur, siger Bjarne Kallesø.

Besværligt arbejde

Kristendemokraterne fik ved valget i februar ikke stemmer nok til at fortsætte i Folketinget.

Partiet har netop afleveret cirka 20.000 vælgererklæringer med underskrifter fra stemmeberettigede for at få mulighed for at stille op næste gang.

Hver af de 20.000 erklæringer skal nu registreres af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Forud er gået en tilsvarende proces hos folkeregistret i de kommuner, hvor underskriverne bor.

- Der ligger et stort arbejde bag hver enkelt vælgererklæring fra både borgeren, partiet og de offentlige myndigheder. Det vil i mine øjne være oplagt at digitalisere arbejdsgangen og lette arbejdet for alle, siger Bjarne Kallesø.

Han lægger ikke skjul på, at en digitalisering af processen samtidig vil gøre det nemmere for partierne at få indsamlet det nødvendige antal vælgererklæringer.

Ingen kommentarer

Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyser til Computerworld, at man ikke ønsker at kommentere sagen eller mulighederne for at indføre digitale vælgererklæringer.

I et brev til Bjarne Kallesø fra marts skriver ministeriet imidlertid, at det ifølge folketingsvalgsloven er en betingelse, at vælgererklæringer er underskrevet af vælgeren personligt.

"Kravet om, at vælgererklæringen skal være underskrevet af vælgeren personligt indebærer, at underskriften skal være egenhændig, dvs. håndskrevet af vælgeren personligt", skriver ministeriet.

I Videnskabsministeriet har man imidlertid en anden opfattelse. Her mener man, at den digitale signatur fuldt ud kan sidestilles med en håndskrevet underskrift.

- Praktisk og rent juridisk ser vi ikke nogen hindringer for at indføre digitale vælgererklæringer, men det kræver, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet godkender digitalt understøttede vælgererklæringer og implementerer en løsning, der understøtter det, siger chefkonsulent Glenn Leervad-Bjørn, Videnskabsministeriet.

Web-løsning mulig

Digitale vælgererklæringer vil formentlig kræve implementeringen af en løsning, der understøtter flere signeringer, fordi vælgererklæringer først skal underskrives af den enkelte borger og senere attesteres af folkeregistret.

Den funktionalitet understøttes ifølge Glenn Leervad-Bjørn ikke umiddelbart med e-mail.

I et brev til Bjarne Kallesø oplyser Videnskabsministeriet, at det vil være muligt at etablere en web-baseret løsning, der understøtter digitale vælgererklæringer.

Det vil dog suverænt være op til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, om der skal etableres en sådan løsning, fremgår det.

Den Digitale Taskforce, der blandt andet arbejder med at rydde ud i digitale stopklodser i det offentlige, oplyser i en e-mail til Computerworld, at man ikke har nogen holdning til emnet på nuværende tidspunkt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere