Systematic moden til fly-software

Som den første danske virksomhed og den femte i Europa har århusianske Systematic med direktør Michael Holm i spidsen fået CMMI5-certificering for opnåelse af højeste modenhedsgrad.

En spritny CMMI-certificering skal nu hjælpe århusianske Systematic til at sparke dørene ind hos først og fremmest den amerikanske flyindustri.

Systematic er i forvejen en af de få danske leverandører til den amerikanske flyindustri.

Ifølge administrerende direktør Michael Holm var det yderligere et krav fra producenten Lockheed Martin, at Systematic kunne præsentere en modenhedscertificering på mindst fire.

Selskabet har netop fået tildelt modenhed fem.

Oprindeligt var CMMI en målemetode for kunder til at vurdere deres leverandører, men i dag er det først og fremmest virksomheder selv, der tager medicinen for at sikre, at de har styr på forretningsprocesserne.

Når det drejer sig om niveau fire og fem, handler det først og fremmest om virksomhedernes evne til at være innovative og gennemskuelige i deres udviklingsprojekter samt at de kan styre sig gennem meget store projekter. Og store projekter, betyder også store tal.

Eneste uden for USA

– Hvis vi taler om vores ordre på levering til Joint Strike Fighter, så drejer det sig om ordrer for mellem 300 og 350 millioner kroner over en tiårig periode, så det har været afgørende for os at opnå certificeringen, siger administrerende direktør i Systematic, Michael Holm.

Joint Strike Fighter (JSF) er det amerikanske forsvars ambitiøse project om skabelse af morgendagens kampfly. Det samlede budget for JSF overstiger 1,5 billion danske kroner.

Ifølge Michael Holm kan Systematic med den nye modenhedsvurdering som den eneste virksomhed uden for USA levere systemkritisk it til den amerikanske flyindustri.

I JSF-projektet arbejder Systematic med udvikling af kommunikationssystemer mellem flyene indbyrdes og mellem flyene og jordstationen.

Ifølge Michael Holm er der store kommercielle muligheder i yderligere udvikling og automatisering af denne kommunikation.

– Der er et øget behov for kommunikation mellem fly og registrering af flys positioner i forhold til hinanden. Antallet af fly i luften stiger, og der er et øget krav om, at fly kan flyve tættere på hinanden. Det skaber et behov for systemer, der kan sørge for, at sikkerheden er i orden, siger han.

Smiley

I øjeblikket er der kun få softwarefirmaer, der beskæftiger sig med denne type løsninger, og Michael Holm ser det som en væsentlig mulighed for Systematic til at komme ind på markedet.

– De spillere, der findes i USA er meget store, hvilket gør, at de ofte reagerer og bevæger sig langsommere, end vi eksempelvis kan, og ser vi på Europa, hvor der i Frankrig findes den slags selskaber, så kommer de med en elektronikbaggrund, og der, tror jeg, kan der blive skabt noget spændende, når de to verdener mødes. Så det kunne også være interessant at finde en samarbejdspartner her, som man kunne gå sammen med om større projekter, siger han.

Michael Holm forventer dog ikke, at kunderne begynder at vælte ind, fordi selskabet nu kan pynte sig med CMMI5-certificeringen, men det glæder ham meget at kunne vise over for kunderne, at han har orden i sin butik.

– Det er en smiley for udviklingsselskaber. Ligesom man som kunde i en slagterbutik er glad for at se, at der hænger en glad smiley, som viser, at der både er rent og ordentligt i butikken, men også er orden på sagerne i baglokalet, så kan kunderne hos os også se, at der er styr på vores projekter, siger han.

Systematic har fået så meget styr på projekterne, at antallet af projekter, som bliver gennemført til eller før tiden er kommet op på over 90 procent, hvor den samme procent for fem år siden lå nede på 60.

Så selv om de over 100.000 mandetimer, som Systematic har investeret i certificeringen, er en pæn slat – ikke mindst når der oven i lægges udgifter til eksterne konsulenter – så er Michael Holm sikker på, at udgifterne allerede er dækket ind.

Faktisk er Systematic blevet så god til gennemførelse af modenhedsprojekter, at virksomheden selv er blevet konsulent inden for faget, og ifølge Michael Holm har PostDanmark allerede indgået aftale med Systematic.

– Vi har investeret så meget i det her og opbygget så mange rutiner, at det ville være tåbeligt ikke at genbruge det. Så derfor forventer vi betydelig vækst inden for dette forretningsområde i fremtiden, siger han.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld/IT-Branchen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere