Tv via nettet har langt fra fået den udbredelse, det kunne have, og det skyldes i høj grad problemer med at sikre rettigheder til at sende programmer og tv-kanaler via nettet.
Adjunkt, ph.d., Søren Sandfeld Jakobsen fra Handelshøjskolen i København udgav sidste år bogen "Medieret i informationssamfundet". Ifølge ham er rettighedsproblemet en stor barriere.
- Det er lidt synd for hele markedet, som kunne få en ordentlig opblomstring. Problemet er bare, at det står og afventer alle de her forhandlinger. Der er så mange penge og interesser knyttet til det her, siger han.
Senest er bolignet-leverandøren Comx kommet i vælten, fordi selskabet via bredbåndsforbindelser har bragt signaler fra Viasat og Canal Digital uden tilladelse.
Ligeledes har TDC i første omgang måtte undvære Viasat i selskabets ADSL TV.
Forhandlede i to år
Problemet er, at indholdsleverandører som Viasat gerne vil bevare den fulde kontrol over deres programmer, og ingen lovgivning tvinger dem til at sælge dem til netbaserede platforme.
Tema om digitalt tv
Fra 18. til 29. juli sætter Computerworld i en række artikler fokus på digitalt tv. |
Det har man tydeligt mærket hos det danske it-firma Optimal Stream, der sælger en samlet tv-pakke over nettet.
Selskabet gik i luften sidste år efter flere års tovtrækkerier med Copydan, som administrerer adgangen til at distribuere en række kanaler i Danmark.
- Inden vi gik luften tilbragte jeg to år med at forhandle med Copydan. Jeg havde teknologien klar i 2002 og har forhandlet med Copydan lige siden. Først i 2004 gik vi i luften, siger stifter Peter Mærsk-Møller.
Tilbage i folden
Efterfølgende mistede selskabet alligevel både DR og TV 2, fordi begge kanaler nedlagde veto hos Copydan.
Først nu er DR tilbage i folden hos Optimal Stream, og det har ramt firmaet, at man ikke kunne distribuere DR via systemet, som blot kræver en bredbåndsforbindelse på to megabit i sekundet.
Herudover har Optimal Stream ingen aftale med Viasat.
Peter Mærsk-Møller mener, at det er et stort problem, at indholdsleverandører har så stor magt over deres produkter.
- Hvordan kan det være, at jeg kan købe en cd i portugal og sælge den herhjemme, men jeg kan ikke købe et tv-signal i Portugal og sende det her hjemme? Det er lidt ærgerligt, hvis man vil have EU's indre marked til virke, mener han.
Markedet for distribution af tv-kanaler omsætter for milliarder af kroner om året i Danmark.
I Sverige har Viasat indgået en aftale med Bredbåndsbolaget, men her står Viasat selv for kontakten til slutkunden.