Artikel top billede

(Foto: Folketinget/Henrik Sørensen)

Regeringens mål: Vil have gennemført alle anbefalinger fra sin ekspertgruppe om tech-giganter

Den danske regering arbejder på, at kommende EU-lovgivning indfører strengere regler for tech-giganters brug af data og fastholdelsesmekanismer – med ekspertgruppen for tech-giganters anbefalinger som pejlemærke.

Regeringen har sat alle sejl ind for at håndtere tech-giganternes indflydelse på det digitale landskab.

Og ifølge et svar fra digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M) har regeringen besluttet at forfølge samtlige anbefalinger fra ekspertgruppen om tech-giganter.

"Overordnet kan jeg oplyse, at regeringen tidligere har besluttet at forfølge samtlige af anbefalingerne fra ekspertgruppen om tech-giganter," skriver Caroline Stage Olsen i svaret.

Fokus på EU-regulering

Ministeren forklarer, at hun – og regeringen – sætter stor pris på anbefalingerne fra ekspertgruppen om tech-giganter, der har resulteret i tre rapporter.

Ekspertgruppens anbefalinger spænder bredt og adresserer blandt andet regulering af tech-giganters datahøst, håndhævelse af databeskyttelsesregler og bekæmpelse af manipulerende design, såsom dark patterns og fastholdelsesmekanismer.

Den seneste af disse rapporter blev offentliggjort 12. december 2024 og sætter fokus på tech-giganternes rolle i den digitale infrastruktur.

Da mange af tech-giganterne opererer globalt, er indsatsen i høj grad rettet mod EU-regi, forklarer ministeren i sit svar.

Derfor arbejder regeringen blandt andet for, at ny EU-lovgivning - heriblandt den kommende Digital Fairness Act - inddrager flere af anbefalingerne fra ekspertgruppen om tech-giganter.

Vil også lave nationale tiltag

Selvom hovedparten af arbejdet ifølge ministeren skal ske gennem europæiske kanaler, så betyder det ikke, at der ikke også sker nationale tiltag, fremgår det af Caroline Stage Olsens svar.

Ifølge hende har regeringen nemlig fokus på effektiv implementering af EU-lovgivning i Danmark og udnyttelsen af alle muligheder for at håndhæve reguleringen, der kommer fra EU.

Ud over det, så oplyser ministeren, at man undersøger alle nationale spor, der skal beskytte børn og unge online.

"I alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv arbejder vi med centrale aktører for at sikre den bedst mulige nationale beskyttelse mod skadelige funktioner og indhold," skriver ministeren blandt andet.

Regeringen har også fremlagt konkrete planer om at fortsætte arbejdet med anbefalingerne, blandt andet ved at spille dem ind i EU’s politiske program og frem mod det danske EU-formandskab i 2025.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering