Artikel top billede

Sådan bekæmper ledere digital stress

En ny bog peger på omfattende stress og sundhedsproblemer i kølvandet på digitalisering – men den indeholder også tiltag, der kan mindske digital stress på arbejdspladsen.

”Businesscasen i at håndtere digital stress er ikke, hvad vi får, hvis vi gør det – men det, vi mister, hvis vi ikke gør det.”

Sådan lyder det i indledningen til den nye bog Digital stress på arbejdspladsen af Raluca A. Stana og Hanne Westh Nicolajsen. Bogen er især bygget på Raluca A. Stanas forskning og er fagfællebedømt.

Denne forskning viser, at brugen af digitale værktøjer ikke kun bringer gode ting med sig – og at den i stigende grad repræsenterer en sundhedsrisiko for både ledere og medarbejdere, blandt andet i form af digital stress – også kendt som technostress.

Digital stress er ifølge forfatterne en form for stress, der opstår som følge af direkte eller indirekte brug af digital teknologi.

Årsagerne omfatter blandt andet teknologiernes upålidelighed, usikkerheden ved at anvende dem samt den medfølgende forventning om, at vi skal være tilgængelige døgnet rundt.

Forfatterne opfordrer til en bevidst indsats med henblik på at opnå en balance på vores digitaliserede arbejdspladser. En balance, hvor mennesker og teknologi eksisterer side om side.

Bogens første kapitler afdækker, hvad digital stress er, hvilken sammenhæng der er mellem digitalisering og digital stress, og hvordan digital stress ser ud i praksis.

Forfatterne lover således, at ledere – og medarbejdere – med udgangspunkt i bogens strategier, metoder og redskaber kan blive mere opmærksomme på, hvilke mekanismer der fører til digital stress.

Digital stress på arbejdspladsen bærer undertitlen ”En håndbog for ledere og medarbejdere” og indeholder da også en række konkrete værktøjer og redskaber, som ifølge forfatterne kan mindske omfanget af den digitale stress i organisationen.

Bogens sidste del er således meget handlingsorienteret og præsenterer tiltag med fokus på sociale stressorer, som fører til digital stress.

Her fokuseres navnlig på den ledelsesmæssige forståelse og tilgang til digital stress som et socialt fænomen.

Det indebærer blandt andet en gennemgang af konkrete tiltag i forhold til ni identificerede faktorer, der kan føre til digital stress – og en række anbefalinger til, hvordan de kan tackles på en hensigtsmæssig måde både som forebyggende indsatser og som håndtering af konkrete situationer.

Raluca A. Stana forsker til daglig i digital stress, har en ph.d.-grad i technostress og har publiceret flere forskningsartikler om emnet. Hanne Westh Nicolajsen er lektor på Institut for Business IT ved ITU i København og har forsket i digitalisering siden 1999.