Artikel top billede

(Foto: Stephen Tafra/Unsplash)

Måske verdens strammeste SoMe-lov: Australien forbyder adgang til sociale medier for alle unge under 16 år

Australien forbyder alle unge under 16 år adgang til sociale medier som Facebook, TikTok, Instagram, Snapchat og mange andre. Selskaberne risikerer kæmpebøder, hvis de lader unge slippe ind.

Er man under 16 år, er det slut med at logge ind på alle sociale medier i Australien.

Det australske parlament har nemlig vedtaget en af de nok strammeste SoMe-love efter en ophedet debat, som har delt vandene i det store land.

Loven betyder, at alle unge under 16 år ikke må logge ind på alle sociale medier som Facebook, TikTok, Instagram, Snapchat og mange andre.

Det bliver de sociale mediers ansvar at sikre, at brugerne er over 16 år.

Lykkes det dem ikke at blokere for adgangen, risikerer de kontante kæmpebøder på flere millioner australske dollar.

Loven hedder Social Media Minimum Age, og det er den nok strammeste lov på området, som verden endnu har set.

Loven står dermed til at blive en slags testcase for andre lande - herunder Danmark - hvor diskussionen om de sociale mediers indvirkning på de unge menneskers sindstilstand, købe-lyst, koncentrationsevner og lignende også pågår.

Ifølge Reuters har også Frankrig samt flere amerikanske delstater vedtaget regler, der forbyder, at de unge mennesker får adgang til sociale medier uden specifik tilladelse fra deres forældre.

I den nye australske lov er der imidlertid ingen kære mor: Her gælder forbuddet for alle under 16 år - uanset om deres forældre vil det eller ej.

Florida har tidligere vedtaget, at alle unge under 14 år i delstaten ikke kunne få adgang til sociale medier.

Florida-loven har dog udløst et sagsanlæg og er for tiden på vej igennem det amerikanske retssystem, da kritikerne mener, at den krænker ytringsfriheden.

Den side af sagen har også været en del af den ophedede debat i Australien, hvor premierminister Anthony Albanese har været kraftig fortaler for forbuddet.

Meningsmålinger har vist, at 77 procent af australierne støtter forbuddet, som også har fået støtte af landets største medieselskab, News Corp, som har stået bag kampagnen ‘Let them be kids.’

Blandt andet den australske menneskerettigheds-komite har været imod et forbud, som komiteen mener forhindrer, at unge mennesker kan deltage aktivt i samfundsdebatten.

Andre kritikere har peget på, at sårbare grupper - eksemplvis etnisk udsatte unge eller unge fra LGBTQIA-miljøet med forbuddet risikerer at blive koblet ud af vigtige fællesskaber med ligesindede.

Undtaget fra forbuddet er i øvrigt YouTube, som anvendes en del i de australske skoler.