Artikel top billede

De populære reklame-blocker lukkes ned: Google udfaser en række udvidelser i Chrome

"Denne udvidelse understøttes muligvis snart ikke længere, da den ikke følger bedste praksis for Chrome-udvidelser," advarer Google i flere af udvidelserne til Chrome-browseren.

Google har udsendt en advarsel om, at den populære annonceblokker, uBlock Origin, samt andre udvidelser muligvis snart bliver deaktiveret i Chrome-browseren.

På Chrome Web Store er der nu en advarsel på uBlock Origins side, hvor der står:

"Denne udvidelse understøttes muligvis snart ikke længere, da den ikke følger bedste praksis for Chrome-udvidelser."

Der henvises desuden til et Google-supportopslag, som forklarer, at browserudvidelsen muligvis vil blive deaktiveret for at beskytte brugernes privatliv og sikkerhed.

Kan man beholde sin reklame-blocker?

Udfasningen af udvidelserne til Chrome-browseren sker som led i Googles udfasning af den tidligere udvidelsesspecifikation, Manifest V2, der har været undervejs i fem år.

Det betyder, at udvidelser fremover skal være baseret på den nye Manifest V3-standard, der blev delvist implementeret i Chrome i december 2020, og som har betydet tekniske udfordringer for udviklere af udvidelser – især dem, der som uBlock Origin kræver kontrol over browserfunktioner.

uBlock Origins udvikler, Raymond Hill, har forklaret, at Google med udfasningen af Manifest V2-platformen tvinger brugere til at finde alternativer til den fulde version af uBlock Origin.

Hill har lanceret en let version af udvidelsen, uBlock Origin Lite, der opfylder Manifest V3-kravene, men denne version har begrænsede muligheder sammenlignet med den originale.

For brugere, der har brug for avancerede filtre eller besøger specifikke hjemmesider, kan uBlock Origin Lite derfor opleves som en væsentlig nedgradering.

Flere Chrome-brugere har udtrykt utilfredshed og truer med at skifte til alternative browsere, der understøtter Manifest V2-specifikationen og dermed giver mulighed for at bruge uBlock Origin i sin fulde version.

Forsvarer sig med privatliv

Google forsvarer sig med, at udfasningen sker for ”at beskytte dit privatliv og din sikkerhed," skriver de i en meddelelse.

Kritikere hævder dog, at Googles nye softwarearkitektur vil gøre det stik modsatte – føre til mindre effektive udvidelser, der beskytter privatlivets fred og filtrerer indhold.

De første meldinger om decideret lukning af visse Chrome-udvidelser kom i juni 2023, men det var i første omgang kun brugere af Beta-, Dev- og Canary-udgaverne af Google Chrome, der fik advarslen.

”Brugerne vil blive henvist til Chrome Web Store, hvor de vil blive anbefalet Manifest V3-alternativer til deres deaktiverede udvidelser. I kort tid efter, at udvidelserne er deaktiveret, vil brugerne stadig kunne slå deres Manifest V2-udvidelser til igen, men med tiden vil denne mulighed også forsvinde,” skrev Google dengang i et blogindlæg.