Artikel top billede

(Foto: HMD PR)

Test: Er du lost et sted uden mobilforbindelse og GPS-dækning? No problem med en HMD OffGrid - og så er den ret billig

Er du lost på et sted uden mobilforbindelse og GPS-dækning? No problem med en HMD OffGrid, som kan fastslå din position med centimeter-præcision, sende og modtage SMS via satellit – og tilkalde hjælp.

Er satellit-kommunikation ved at få en renæssance? Jeg tror det, men jeg mener ikke parabolskåle til modtagelse af fjernsyn fra varme eller kolde lande. Det marked er for længst rykket over på internettet.

Ved satellit-kommunikation tænker jeg i dag først og fremmest på satphones, som kan være endnu smartere end almindelige smartphones og fungerer ved at trække på de flåder af kommunikationssatellitter, hvis antenner dækker stort set hele Jordens overflade.

Satphones er også et uundværligt værktøj for journalister, der vil arbejde uden indblanding fra diverse myndigheder – typisk i lande, som har ”folk” og/eller ”demokratisk” i deres officielle navn.

En satphone har den fordel, at den ikke bruger et aflytningsvenligt mobilnetværk med landbaseret infrastruktur, men kommunikerer direkte med satellitter tusinder eller titusinder af kilometer over Jorden.

Eventyrere som bjergbestigere, jordomsejlere, alpine skiløbere, opdagelsesrejsende, mountainbikere og mange andre entusiaster, der færdes langt fra alfarvej, investerer også gerne mellem 10.000 og 20.000 kroner eller mere – plus et dyrt abonnement – i sådan en gadget.

Et veldokumenteret eksempel er dronning Margrethes besøg hos sin søn, da han gennemførte den store Sirius-tur i Grønland.

Den daværende kronprins kunne nemt kommunikere med sin mor, aftale praktiske detaljer og sende præcise koordinater til at guide helikopteren med majestæten.

Satphone Light

En sat-router – forslag til et bedre navn modtages med tak – kan beskrives som en neddroslet satphone.

HMD OffGrid kan købes for blot 1.299 kroner, fordi datakraft, lagerplads og skærm leveres af din almindelige smartphone.

Det nødvendige abonnement kan kun tegnes for 12 måneder ad gangen og koster minimum 96 euro (716 kroner) plus et engangs aktiveringsgebyr på 24 euro (179 kroner).

Er du hardcore-prepper med dybe lommer, kan en OffGrid også være et must.

Hvis alt svigter hos dig, kan du stadig være heldig og kommunikere med en nødtjeneste samt måske med nogle af dine oprettede kontakter.

Selv om HMD OffGrid kun vejer 59 gram, virker den meget stærk og solid.

Den er også temmelig glat, men den kan heldigvis tåle nogle ture ned på et hårdt gulv.

Det risikerer den nemt, hvis du bruger glatte handsker af skind eller lignende.

Polarluffer er endnu værre og gør det også svært at ramme dobbeltknappen.

Jeg anbefaler en investering i en karabinhage, der kan fastgøre enheden til en jakke eller rygsæk.

Et langt tryk på OffGrids gule knap kan etablere direkte kontakt til den internationale nødtjeneste Overwatch x Rescue, hvis du behøver akut hjælp i foreløbig Europa, USA, Australien, New Zealand og Canada.

Hvad denne service kan løbe op i, aner jeg ikke, men du kommer næppe langt eller hurtigt på et Visa/Dankort.

Resten af betjeningen styres med appen HMD OffGrid, som foreløbig findes på engelsk og gør et noget skrabet indtryk.

Det er selvfølgelig rart, at der ikke er et utal af funktioner at holde styr på, men lidt flere ville nok ikke overloade selv min mentale kapacitet.

For eksempel vil jeg blive glad for en konstant eller let tilgængelig visning af batteristatus, inden jeg begiver mig ud i en ørken – eller en plantage i Vandkantsdanmark, så jeg kan være sikker på, at jeg har de op til tre dages batteritid.

En satellitbaseret vejrtjeneste vil også være nyttig i områder uden almindelig mobildækning.

Manualer og rucola

Hvad har manualer og rucola til fælles?

Ingen af delene egner sig til human konsumption. Sådan tænker du måske, hvis du er en midaldrende eller opefter cismand. Ligesom denne skribent.

Da jeg skulle have HMD OffGrid til at køre, ventede jeg, at det ville være pærenemt.

Enheden har jo Bluetooth og skal bare parres med min smartphone. Så gjorde jeg, som jeg plejer: Aktiverede Bluetooth på min gamle Samsung Galaxy S20 Ultra 5G og parrede den med OffGrid. Troede jeg.

Sat-routeren blev genkendt af telefonen, men ellers skete der absolut intet.

På en eller anden måde fandt jeg en supportside hos HMD, hvor jeg kunne læse følgende:

Note: You must pair your HMD OffGrid device via the HMD OffGrid mobile app. Do not pair your device via your handset Bluetooth settings.

Denne omvendte verden var sådan set beskrevet i den trykte manual med mikroskopisk skrift, kunne jeg efterfølgende konstatere.

Det var blot ikke bøjet tilstrækkeligt i neon til mig. Manualen skulle tages helt bogstaveligt. Ren rucola!

Indtjekning og tracking

Efter overstået Bluetooth-forvirring er det nemt nok at komme i gang med HMD OffGrid.

Mit testeksemplar var forprogrammeret med et friabonnement på tre måneder, så navn og telefonnummer var nok.

Dernæst skal systemet have data fra en enkelt til fem personer, som skal kontaktes og holdes informeret om mine meriter.

Jeg valgte selvfølgelig min hustru, og nu får hun en SMS, når jeg aktiverer enhedens tracking-funktion, samt når jeg afslutter en tur.

Denne SMS kommer med et link, så hun kan følge mig på et kort.

HMD OffGrid er beregnet til udendørs brug, og enheden skal have frit udsyn til himlen, men høje træer med vinterløv klarer den også fint.

Den kan også fange en satellit indendørs, hvis den er i nærheden af nogle store vinduer eller glasdøre.

Første gang den startes, tager det nogle minutter, før satellit-indikatoren skifter fra rødt til grønt.

Når enheden føler sig hjemme, behøver den kun godt et minut.

Selve tracking-processen kræver, at jeg først tapper på ”Tracking” på ”proceslinjen” nederst på skærmen.

Derefter er det som regel nødvendigt at scrolle skærmen op, så en blå bjælke med ”Start Tracking” i hele skærmens bredde kommer op og skal bekræftes.

”Chats” virker som en almindelig SMS-funktion: Vælg en kontakt, skriv beskeden og vælg eventuelt at dele din placering ved at tappe på placeringsikonet.

SOS-funktionen har jeg bevidst undladt at teste. Provokerede falske alarmer har aldrig været min – eller beredskabernes – livret.

Konklusion

Med sat-routeren OffGrid har mobiltelefonproducenten HMD taget et første skridt ind på et marked, som er godt i gang i nogle områder og sandsynligvis vil blive en del af hverdagen for mange brugere – ligesom SMS og GPS.

Grundlæggende fungerer enheden godt, hurtigt og stabilt, og de fleste af mine kritikpunkter bør kunne afhjælpes med softwareopdateringer. Ikke så ringe endda.

Har sat-routere en fremtid?

HMD OffGrid har været en helt ny oplevelse for mig – næsten ligesom dengang i 1990’erne, da GPS-navigationssystemer begyndte at blive tilgængelige, og 10 år senere blev til at betale.

Næste trin var smartphones med indbygget GPS. I 2008 kom Apple med iPhone 3G, og resten er historie.

Det får sikkert mange til at spørge, hvornår satellit-kommunikation bliver en del af enhver smartphone? Det er det allerede – nogle steder.

Siden iPhone 14 har Apple kunnet tilbyde SOS-nødopkald via satellit til at sende besked til en alarmcentral fra steder uden mobil- eller WiFi-dækning.

Aktuelt er Nød-SOS ikke tilgængeligt i Norden, men tjenesten kan bruges i USA og 16 andre lande. Prøv at google ”apple support 101573”, hvis du vil vide mere.

Samsung og Google ser også ud til at være på vej med satellit-kommunikation i deres Galaxy S25- og Pixel 9-modeller, henholdsvis.

Det skal ske via den amerikanske mobiludbyder Verizon, som har indgået et samarbejde med Skylo.

Mit personlige gæt lyder således, at Nød-SOS i smartphones bliver meget udbredt på massemarkedet, fordi det er en nice to have-feature, der giver brugerne større tryghed.

Men ligesom Garmin og TomTom ikke er holdt op med at sælge fritstående GPS-løsninger, vil der også være en niche for mere specialiserede sat-routere.

Jeg kunne for eksempel godt forestille mig, at jeg til min næste ekspedition gerne vil medbringe en model, der har noget mere udstyr og fungerer uafhængigt af min smartphone.




White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer