Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: HP's nye maskine ser måske ikke revolutionerende ud - men den er banebrydende

HP Omnibook X 14 byder på en regulær revolution i maskinrummet - Computerworld undersøger, hvorvidt man også får glæde af den som bruger.

Microsoft er ved at lave pc’en om.

Selskabet har nemlig igennem årtier forsøgt at få sit Windows-styresystem til at fungere på den særlige ARM-hardware, som siden smartphone-revolutionen har givet kæmpemæssige fordele hvad angår strømeffektivitet.

Disse fordele skulle HP’s Omnibook X være i besiddelse af, da den er en af de første maskiner født med en ny, lovende processor, Qualcomms Snapdragon Elite X processor.

En processor som udover at være særlig strømeffektiv også skulle kunne byde på særlig stærk AI-optimeret hardware til at drive Microsofts spritnye kunstig intelligens kaldet ’Copilot+’.

Der er altså masser af både software- og hardware-nyt at se frem til i dagens test-emne.

Middelmådigheden hersker

Det er slet ikke til at se på HP’s Omnibook X 14, er her faktisk bydes på en større software- og hardware-revolution.

Maskinen kunne nærmest ikke se mere konventionel ud.

Nuvel, den er nydeligt skruet sammen, og det musegrå ydre skal da nok holde til tidens tand.

Ud over det skinnende logo på bagsiden, er der dog intet flair af nogen art over maskinens design.

Selve maskinen vejer 1,34 kilo mens 65 watt opladeren vejer 310 gram. Der vil ikke være nogen, der vil brokke sig over de tal, og over at skulle slæbe på denne maskine. Men der findes lettere derude.

Selv port-udvalget er også rimeligt, men igen uden at være prangende, ved at der diskes op med to gange USB-C og en enkel klassisk USB-A. port.

Omnibook skille sig dermed ikke ud over mængden – på nær en enkel sløj detalje: tastaturet.

Her byder HP på et blød og lettere ugidelige gummi-taster, som ikke er synderligt rare at røre ved, som byder på ’Enter’ tast i en ukurant størrelse og som ikke virker synderligt træfsikkert.

Touch-feltet er heller ikke synderligt imponerende her. Det er stort, men er heller ikke særlig træfsikkert.

Uimponerende udsyn

Det er heller ikke skærmen, som skal få Omnibook X til at stråle.

Størrelsen på 14 tommer og formatet på 16:10 er begge dele fine. Opløsningen på 2.240 gange 1.400 pixels er også en tand over de Full HD skærme. Indtil videre er alt fint nok.

Men når det kommer til farvemætning, kontrast og lysstyrke er vi på det ganske jævne. Farver- og kontrast er langt fra at matche den voksende skare af OLED-skærme på laptops.

Skærmen er til gengæld velkalibreret.

Det skulle man så tro vil blive opvejet af mulighed for højere lysstyrke (ofte en svaghed i OLED skærme) – men det er ikke tilfældet her.

Tværtimod kan det blive svært at bruge denne skærm udendørs – særligt fordi den er af den spejlblanke type.

Til gengæld tilbydes der touch-betjening, hvilket altid er en fin mulighed.

Lærredet akkompagneres af et to højttalere der giver rimelig stereolyd, men som så ofte med laptops døjer med at levere ordentlig bas og bund.

Særligt kraftværk

Indtil videre er det ikke lykkedes Omnibook at brillere synderligt. Men det skulle den ombordværende processor kunne lave om på.

Her er nemlig tale om den længe rygtet Elite X processor – en 12-kernet sag signeret af mobil-specialisterne fra Qualcomm, som sammen med Apple er den førende producent af processorer til smartphone-markedet.

Her benyttes den såkaldte ARM-arkitektur til at sikre optimal og særligt strømeffektiv afvikling af programmer, noget som arkitekturen har haft held med på mobilfronten.

Men for at det skal lykkedes med Windows, kræver det, at Microsoft og app-udviklere optimerer deres programmer til formålet.

Og det giver både pote og problemer.

Først de gode takter. Maskinen er kvik. Windows-interfacen og kerne-programmer som Word, Chrome og Excel opleves som ubesværet. De kører som smurt.

Det aspejler sig i benchmark-programmer såsom Geekbench 6, hvor den leverer flotte resultater, der matcher den er sammenlignelige med Intels seneste Core Ultra 7 processorer – som vel at mærke har 16-kerner at arbejde med.

I et benchmark-program som Cinebench R23 – skulle det vise sig at der gået noget tabt i den oversættelsesproces der foregår, når programmer ikke er optimeret.

Her scores mellem 6.000 og 8.000 points hvor andre laptop-processorer rammer næsten det dobbelte.

Til opgaver, hvor grafik-chip’en kan assistere er det lidt af et lotteri, hvorvidt det kan gøre en forskel.

Til videoredigering med Adobe Premiere Pro var der ingen hjælp at få, hvorfor det skulle bruge over fire minutter på at hakke sig igennem reference-projekt vi bruger til test på CW.dk – andre maskiner klarer her ærterne på bare et minut i den disciplin.

Livet med den nye processor byder således på op- og nedture, hvilket bliver særligt tydeligt i spil hvor visse spil som Diablo IV kan spilles med Medium-indstillinger, mens andre som Microsofts eget Flight Simulator 2020 slet ikke vil starte op.

Den helt store gevinst ved ARM-processorer, skulle dog være at finde i strømforbruget, hvilket blandt andet Apple beviser med sin M-processorer, som også er bygget op omkring ARM-hardware.

Og her leverer HP altså varen, ved at sikre fænomenale 12 til 14 timers drift ud af det gennemsnittelige batteri på 59 Wh stort batteri. En tilsvarende Intel-baseret pc nok vil skulle stoppe en tredjedel tidligere.

Det beherskede strømforbrug giver en anden fordel: En behersket varmeudledning, hvilket omsættes til afmålt blæserstøj.

Denne maskine kan høres, når den arbejder, men den larmer aldrig.

AI-evner… på sigt

HP Omnibook X er en af de allerførste enheder, der lever op til Microsofts ’Copilot+’ krav, hvilket betyder at den har en indbygget ’neural processor’ – en NPU – der er kraftig nok til at køre den kunstig intelligens lokalt, fremfor at skulle forbi en eventuel cloud-tjeneste.

Det kan bruges til live-oversætte videoer fra eksempelvis YouTube, generere dokumentkladder i Word eller skabe en tidsmaskine, hvor du hurtigt kan søge og genfinde noget du har syslet med på maskinen.

Disse funktioner er dog ikke nogen, som er tilgængelige på danske maskiner indtil videre.

Hvad du får er en dedikeret knap til ’Copilot’, som så vil åbne et Copilot chat-vindue og dermed give lynadgang til assistenten.

Denne fungerer dog ikke lokalt på enheden endnu – hvorfor man må vente pænt på at Microsoft, Qualcomm, EU og HP bliver enige om hvordan teknologien skal lande i eurozonen.

Mest interessante brug af AI-kræfterne kommer derfor fra HP selv, hvor AI-algoritmer ikke bare genkender dit ansigt, når du bruger webkameraet, men automatisk korrigerer den vej dine øjne kigger, så det vender mod kameraet og ikke mod skærmen, når du er i et video-chat.

Forud for sin tid

HP Omnibook X er den mest overbevisende ARM-baserede Windows-laptop, jeg har prøvet til dato.

Sandheden er dog, at det ikke siger meget, da ARM og Windows hidtil har været som hund og kat.

Langt hen ad vejen, synes Windows og Qualcomms Elite X processor at finde fælles fodslag, hvilket munder ud i indtrykket af en kvik maskine med en fabelagtig driftstid.

Der vil dog fortsat skulle ventes på, at AI-fordelene materialiserer sig, hvorfor det kan virke en postgang for tidligt at satse på den nye hest, som ARM-teknologien er.

Når HP samtidig ikke har gjort det store for at gøre sin Omnibook attråværdig til sin debutpris på 9.999 kroner for en model med 16 gigabyte ram og en terabyte lager, synes jeg ikke argumenterne er så stærke for at prøve lykken med Omnibook X – medmindre du efterlyser en rigtig lang driftstid.