Efter sommerferien vil skruen blive strammet over for virksomheder, der leverer til det offentlige og endnu ikke opfylder kravet om at indsende regninger elektronisk, men fortsat benytter papir.
Det forventer vicedirektør Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen på baggrund af møder med en stribe repræsentanter for offentlige myndigheder.
- Det er mit indtryk, at både kommuner og statslige institutioner er i gang med at stramme op, så papirregninger vil blive afvist de fleste steder efter sommerferien, siger Henrik Pinholt.
Formelt blev kravet om elektroniske regninger fra leverandører til det offentlige indført den 1. februar i år.
Men på finansminister Thor Pedersen opfordring er der ført en blød linje, så virksomhederne ? og det offentlige ?
havde bedre tid til at få strømlinet arbejdsgangene, og der ikke kom for store forstyrrelser i betalingerne.
Potentiale til mere
Den bløde håndhævelse af kravet har kostet på indtjeningen, mener man hos de to virksomheder, det Post Danmark-ejede Data Scanning og JWN Data, der har investeret massivt i at blive læs-ind bureauer.
Så dårligt ser det imidlertid ikke ud nu med hensyn til antallet af ekspeditioner, mener vicedirektøren hos Økonomistyrelsen, der står for administration af e-fakturerings-ordningen.
- Vi har nogenlunde nået det niveau, som man kunne forvente, og der er er potentiale til endnu mere, siger Henrik Pinholt.
Niveauet er i øjeblikket, at der i seneste måned, maj måned, blev ekspederet 387.091 regninger af de to læs-ind bureauer.
Det svarer til 4,6 millioner på årsbasis, og tallet er stigende ? men altså for langsomt stigende set fra læs-ind bureauernes synsvinkel.
Potentialet, som vicedirektør Henrik Pinholt omtaler, er de cirka 30 procent af alle regninger, hvor leverandøren fortsat indsender på papir.
Det svarer formodentlig i antal til mellem fem og seks millioner regninger, hvor leverandøren må forventes enten selv at finde en løsning til indsendelse af elektroniske regninger eller at benytte et af de to læs-ind bureauer, når kravet om elektroniske regninger bliver håndhævet.
Afventer undersøgelse
Begge læs-ind bureauer mener desuden at have haft større omkostninger end forventet på at indkøre indlæsningen af papirregninger.
Det er Økonomistyrelsen opmærksom på, og et eksternt konsulentfirma er i øjeblikket ved at undersøge økonomien i at være læs-ind bureau.
- Vi afventer resultatet af den undersøgelse, før vi forholder os til problemstillingen, siger vicedirektør Henrik Pinholt.
Undersøgelser, blandt andet foretaget af Økonomistyrelsen, har anslået det samlede tal for fakturaer fremsendt til det offentlige på fra 15 til 22 millioner kroner.
Økonomistyrelsen hviler sine skøn på de 15 millioner. Cirka otte ud af ti regninger er til kommunerne, skønner Økonomistyrelsen.