Artikel top billede

(Foto: Sergei Tokmakov/Pixabay)

21-årig dansker idømt fem års fængsel for databedrageri: Mere end 1.000 ofre er berørt

En 21-årig mand er blevet idømt fem års ubetinget fængsel i en sag om groft bedrageri og databedrageri for 36 millioner kroner. Mere end 1.000 personer er forurettede i sagen.

Fredag blev en unavngiven 21-årig mand dømt til fem års ubetinget fængsel ved retten i Aalborg i en sag om bedrageri og databedrageri.

Den 21-årige mand har svindlet for over 36 millioner kroner, og mere end 1.000 borgere er ofre i sagen.

”Jeg er meget tilfreds med, at retten i dag valgte at følge anklagemyndighedens påstand. Denne sag er meget omfattende og har krævet et stort efterforskningsarbejde og et tæt og tværfagligt samarbejde mellem både politi, anklagemyndighed og civile specialkompetencer,” forklarer specialanklager Mette Vestergaard, anklagemyndigheden i Nordjyllands Politi i en meddelelse, der fortsætter:

”Dommen afspejler, at der er tale om alvorlig økonomisk kriminalitet, og at det er en hovedgerningsmand, en bagmand, der har været tiltalt.”

Sagen har krævet et samarbejde mellem efterforskere og anklagemyndighed i Nordjyllands Politi. Selve retssagen har taget 18 retsdage, og der har været indkaldt 80 vidner.

De 1.000 ofre er forurettede i 5.300 forhold. Data fra blandt andet Nets er blevet dokumenteret i retten, ligesom man har gennemgået en lang række elektroniske koster sammenholdt med dømtes Snapchat-data.

Den 21-årige er dømt for bedrageri for over fem millioner kroner i forbindelse med drift af hjemmesider, som er blevet brugt til svindel.

Hjemmesiderne havde til formål at ligne kendte elektronikforhandlere med navne som eksempelvis Po1wer, Elgigantan og Elgigantenn. Fra disse hjemmesider blev der solgt fiktive varer til gode priser, men som efter betaling aldrig blev sendt.

”Derudover var den dømte tiltalt for smishing for over 30 millioner kroner ved at have sendt sms’er til de forurettede angående opdatering af deres NemID til MitID. I forbindelse med, at folk trykkede på et link, gav de reelt gerningsmanden deres MitID-koder og kortoplysninger.”

”Derefter blev der så uden folks vidende foretaget handler på deres kort. Der blev købt dyre modegenstande, hotelophold, guldbarre og andet. Over 500 personer er vågnet op til en tømt konto,” udtaler Mette Vestergaard.

Den nu dømte blev anholdt i Spanien, hvor det spanske politi pågreb ham i Madrid.

Nordsjællands Politi fik udleveret manden 13. marts, og siden da havde den 21-årige siddet varetægtsfængslet indtil dommen i fredags. Manden har anket dommen.