Velkommen til tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Frederik Therkildsen.
Den er skribentens første overflyvning, leveret til morgenkaffen. I dag bevæger vi os i svindlens skygge og kigger på regnskabsskeletterne i skabet.
God læselyst!
25 år bag tremmer til kryptosvindleren Sam Bankman-Fried
Den fallerede kryptobørs FTX's stifter Sam Bankman-Fried er henover påsken blevet idømt 25 års fængsel for at stjæle over otte milliarder dollars - svarende til 55 milliarder kroner - fra sine kunder i det som kaldes en af USA's største erhvervsskandaler.
Det skriver Wall Street Journal.
De stjålne kundemidler blev brugt til at købe storslåede ejendomme, donationer til politiske partier og storsponsorater i amerikansk sport.
Selvom 25 år er lang tid set med danske briller, så er det en del under de 100 år, som ellers er den amerikanske regerings vejledninger for den type sager.
For at forstå mere om falmede kryptostjerne, så kan Bloombergs podcast: The Fall of Sam Bankman-fried anbefales.
Eksplosion af svindelannoncer på Google
10.000 fup og svindel-annoncer fjerner Google på sin platform - i minuttet. Det fremgår af mastodontens nyeste Ads Safety Report.
Annoncer, der lover fristende sjæle at blive rige på rekordfart, er et stigende problem, påpeger rapporten.
Kommunikationschefen for Google i Danmark Jesper Vangkilde udtaler i en pressemeddelelse, at der er store forventninger til, at generativ AI kan støvsuge svindlen endnu bedre væk fra søgemaskinen.
"Vi ved, at scammere bliver ved med at finde nye, kreative metoder, men det gør vi heldigvis også, og her kan især udviklingen inden for kunstig intelligens blive en afgørende medspiller."
Spoofing for en milliard dollars
Spoofing er også i hastig fremvækst. Ifølge de amerikanske myndigheder Federal Trade Commission (FTC) er antallet af svindelsager, hvor svindleren udgiver sig for at være - for eksempel - en kollega, steget med en faktor tre siden 2020.
Det skriver The Record.
FTC nævner, at svindlen i 2023 kostede ofre sammenlagt 1,1 milliard dollars - svarende til 7,6 milliarder kroner. Ifølge myndighederne er 40 procent af tilfældene online i en eller anden form. I den kategori tæller telefonfis dog ikke med.
Højdespingeren er ifølge FTC falske påmindelser om kontosikkerhed, løgn og latin om abonnementsforlængelser, fake konkurrencer og svindlere, der udgør sig for at være fra politiet.
Det var alt fra morgenoverflyvningen: Pas på når I surfer på det svindelfyldte internet - den nigerianske prins er nok ikke jeres hemmelige fætter.