Investeringssvindel gennemsyrer internettet.
Det får nu Google til at sagsøge to af de formodede bagmænd, der har udviklet 87 apps til Google Play, som de har brugt til at lure folk til at ”investere” i krypto, men reelt er pengene tabt i sekundet, at overførslen går igennem.
Det skriver mediet The Record med henvisning til dokumenterne fra søgsmålet.
De formodede bagmænd er Yunfeng Sun og Hongnam Cheung, som menes at have base i henholdsvis Shenzhen og Hong Kong.
Svindlen er ifølge retsdokumenterne foregået ved, at de to tiltalte har kontaktet ofrene gennem Google Voice, hvor de udgav sig for at blot have fået forkertnummer for eksempel:
"Jeg savner dig hele tiden, hvordan går det med dine forældre Mike?" Efter at have undskyldt fejlen, ville de forsøge at skabe et forhold til offeret, før de til sidst overbeviste dem om at downloade en investeringsapp og indbetale penge.
"Når ofre forsøger at hæve penge, kan de ikke gøre det. Svindlerne reagerer ofte på forsøg på at hæve penge ved at anmode om yderligere investeringer, skatter eller gebyrer og lover, at disse betalinger vil give ofrene adgang til deres konti. Men uanset hvor mange penge ofret afleverer, eller hvor mange løfter svindlerne giver, så er de væk i det øjeblik, ofrene 'investerer' pengene,” fremgår det af søgsmålet ifølge The Record.
Danskere falder også i fælden
Søgsmålet fra Google handler primært om amerikanske ofre, men danskere er i høj grad også udsat for social engineering med formålet at lokke penge ud af ofrene.
Nordea har tidligere udtalt, at en af de mest udbredte former for svindel i øjeblikket netop er investeringssvindel, hvor danskerne bliver lokket til at investere i krypto, som i virkeligheden er et scam.
I første halvdel af 2023 fik danskere franarret sig 20,8 millioner kroner på trods af, at banker bruger milliarder af kroner på at forebygge det.
En gruppe af bankkunderne, der har været særligt hårdt ramt har været Nordeas, som tidligere har forklaret, at siden 2015 har banken brugt 11 milliarder kroner på at forebygge og bekæmpe økonomisk kriminalitet.
“Kriminelle er blevet rigtig dygtige til at overbevise folk om at hoppe i fælden. For eksempel at investere på egen hånd i nogle investeringsfirmaer, der virkelig lover noget, der er for godt til at være sandt. Og vi må erkende, at de kriminelle er vældig godt trænet,” udtalte Anita Nedergaard, der ansvarlig for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet i Nordea Bank Danmark, til Jyllands-posten.