Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Interpol arresterer næsten 1000 cyberkriminelle og beslaglægger formuer

Svindelefterforskere har i fem måneder arbejdet på at opsnappe penge og virtuelle aktiver hos kriminelle, der er aktive på nettet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kampen mod cyberkriminalitet er på et bestemt punkt mislykket: Et begrænset antal hackere og andre kriminelle, som udnytter nettet og digital teknologi, bliver fanget og stillet til ansvar for deres misgerninger. Men nu har det internationale politisamarbejde Interpol fået et lille gennembrud – ifølge en meddelelse fra organisationen.

En Interpol-politioperation har ført til arrestation af 975 mistænkte og beslaglæggelse af virtuelle aktiver for 933 millioner kroner. I alt omhandler det 1600 enkeltforbrydelser, og 2800 bankkonti er blevet blokeret. Samarbejdet har dækket 30 lande, herunder Sverige.

Snydt til investeringer

Ifølge The Hacker News omfattede operationen blandt andet anholdelsen af to personer, der var flygtet fra Sydkorea (billedet), efter at de havde lokket intetanende mennesker ind i et investeringspyramidespil, et såkaldt Ponzi-scheme, hvorved de havde trukket 143 millioner kroner ud af 2000 ofre.

Mediet beskriver også, hvordan et call-center i Indien havde ringet østrigske borgere op og narret penge ud af dem. Den ulovlige aktivitet informerede ofrene om, at deres identiteter blev stjålet, og kriminalitet med narkotiske stoffer blev begået i deres navn. For at rense sig selv for denne mistanke blev ofrene tvunget til at overføre penge gennem bankoverførsler, krypto-wallets, gavekortkoder eller kuponkoder.

Ulovlige midler returneret

Svindelefterforskerne arbejdede under hele operationen sammen over fem måneder (28. juni-23. november) for at opsnappe penge og virtuelle aktiver knyttet til en bred vifte af cyberaktiveret økonomisk kriminalitet og hvidvaskning af penge, og politstyrken hjalp lande med at inddrive og returnere ulovligt opnåede midler til ofre.

Operationen med navnet Haechi III var specifikt rettet mod voice phishing (over telefon), romance scams (løfter om kærlighed), sextortion (spredning af intime billeder), investeringssvindel og hvidvaskning af penge i forbindelse med ulovligt onlinespil.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Backend-udvikler til Java-baserede microservices

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kontorchef med ansvar for tværgående service management

HusCompagniet A/S

Application Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere