Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske rumarkitekter tester intelligent månebolig i Grønland

Til september rejser to unge, danske arkitekter til et øde og afsides område i Grønland for at teste en intelligent månebolig, som de selv har designet og bygget. Med teknologi fra Lenovo skal de indsamle forskningsdata, der skal bringe dem ét skridt nærmere drømmen om at bosætte månen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sensorer, computere, IoT og teknologi spiller nøgleroller i rumforskning. Det er også tilfældet i et nyt forskningsprojekt, som to unge, danske arkitekter fra SAGA Space Architects, Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis, står bag.

Fra september til december skal de to rumarkitekter bo tre måneder i et øde, arktisk område i Grønland i en månebolig, Mark 1, som de selv har designet og bygget.

”Vi er totalt isolerede. Landskabet er monotont. Der er ingen omkringliggende stimuli, og derfor bliver det den mest tro simulation af, hvordan det vil være at bo på månen, som vi kan opnå her på Jorden,” slutter Sebastian Aristotelis.

Boligen er spækket med teknologi; fra solpaneler til at generere strøm til 1 computer og 76 sensorer, som blandt andet sikrer, at boligen fungerer i ekstreme omgivelser med -30 grader.

”Odin er hjernen i måneboligen. Det er en lille blæserløs Lenovo-computer, som har kontakt til sensorerne og forudsiger behov for vedligeholdelse. Registrerer én af sensorerne, at luftfugtigheden stiger, eller temperaturen falder, giver den besked om, at der kan være tale om en fejl på et bestemt panel,” siger 25-årige Sebastian Aristotelis.

Med sensorerne og computeren indsamler de to arkitekter desuden biometriske data fra dem selv og boligen, som sammen med svar på nogle spørgeskemaer skal gøre det muligt at vurdere, hvilke arkitektoniske elementer, fx en plantevæg, som påvirker deres humør og mentale tilstand bedst muligt. Samtidig samarbejder arkitekterne med 20 forskningsgrupper, som får adgang til data for at komme et skridt nærmere drømmen om at flytte til månen.

”Vores udstyr SKAL bare virke”

I løbet af de tre måneder, hvor de bor i rumboligen, er det yderst begrænset, hvad Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis kan bedrive tiden med. Hver dag arbejder de med et fast ritual med otte timers søvn, otte timers arbejde og otte timers fritid.

En stor del af de vågne timer tilbringer de foran deres computere, som foruden en satellittelefon til absolutte nødstilfælde er deres eneste middel til at kommunikere med omverdenen.

”Vi skal kunne stole på, at vores computere virker. Computerne er altafgørende for missionen: Vi bruger dem til vores arbejde, og de er vores eneste kilde til underholdning, så de skal være pålidelige – særligt i de her ekstreme omgivelser. Og siden mine sidste mange computere har været fra Lenovo, var vi aldrig i tvivl om, at det var dem, vi skulle have med,” understreger Sebastian Aristotelis.

Specifikt medbringer de to ThinkPad 53 fra Lenovo, som er officiel partner af SAGA Space Architects. Computerne er lever op til militærstandarder og bygget til at klare ekstreme betingelser og håndtere krævende opgaver som tunge arkitekttegninger.

Sebastian bruger en ThinkPad P53 til at skitsere. Sebastian bruger en ThinkPad P53 til at skitsere.

”Vi er utroligt glade for, at SAGA Space Architects gav os den her mulighed. Det er den ultimative prøvelse for vores produkter, og en unik chance for at demonstrere, hvor stor en indsats vi lægger i at skabe holdbare og pålidelige produkter. Og så håber vi, at deres mission og eventyr bliver en stor succes,” siger Peter Juul Jørgensen, der er landechef for Lenovo i Danmark.

Den 2. september flytter Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen ind i deres midlertidige hjem på Grønland. Du kan følge eventyret på deres hjemmeside: lunark.space.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere