Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Europæiske hjem er varmere end WHO anbefaler

De ældre og folk med underliggende sundhedsproblemer er mere tilbøjelige til at blive påvirket af varmen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En ny undersøgelse gennemført af den tyske virksomhed tadoº, som producerer intelligente varmestyringssystemer, viser, at indendørstemperaturerne i de fleste europæiske hjem er for høje hen over sommeren. Undersøgelsen, der blev gennemført i 150.000 hjem fra juni til august 2019 mellem kl. 12-18, viser en samlet gennemsnitlig indendørstemperatur på 24,1ºC. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO bør den anbefalede temperatur ligge på mellem 18-22ºC, afhængig af hvilket rum der er tale om.

Ældre mennesker lider især under høje temperaturer grundet en større forekomst af kroniske helbredsmæssige tilstande, som øger risikoen for deres sundhed.

19 ud af de 20 år, der er slået varmerekord, har alle fundet sted siden 2001. Med en forventning om endnu flere hedebølger forårsaget af klimaforandringer, vil endnu flere ældre borgere og folk med helbredsproblemer skulle forholde sig til de høje temperaturer i deres dagligdag.

I 2018 blev rekord mange mennesker over 65 år udsat for hedebølge. Det er imidlertid ikke kun de sårbare, der lider, varme påvirker alle, da den kan skade evnen til at regulere kropstemperaturen, hvilket kan føre til sygdom.

Kan klimaanlæg redde liv?

En aircondition eller varmepumpe med kølefunktion holder rumtemperaturen behagelig og kan afhjælpe den påvirkning, som varmen kan have på helbredet, i form af fx dehydrering eller hedeslag. Stigende temperaturer, en voksende middelklasse i udviklingsøkonomierne og stigende urbanisering medvirker til en stærk global vækst i antallet af aircondition- og varmepumpeanlæg i private hjem.

Antallet af airconditionanlæg på verdensplan anslås at blive fordoblet fra 1.6 milliarder enheder i 2016 til cirka 3 milliarder enheder i 2030. Herhjemme, hvor varmepumper med kølefunktion er mere udbredte end airconditionanlæg, anslås det, at der i 2020 er cirka 76.000 varmepumper, og tallet forventes at stige til 178.000 i 2035.

Brugen af airconditions og varmepumpeanlæg med kølefunktion vil formentlig stige yderligere denne sommer grundet coronavirussen, som vil medføre at store dele af verden netop dette forår og sommer vil bruge mere tid indendørs. Men airconditions og varmepumper forbruger også meget energi. Jo flere airconditions vi bruger des mere varm luft og skadelig kølevæske pumper de ud. Undersøgelser har vist, at under varme perioder kan airconditions få en bys temperatur til at stige med mere end 1ºC.

Intelligent styring medfører mindre forbrug og et sundere indeklima

En intelligent termostat som fx tadoº Smart AC Control, der kan bruges til at styre både varmepumper og airconditionanlæg, kan hjælpe med at skære ned på energiforbruget i boligen, samtidig med at der opnås et køligt og sundt indeklima. Ved hjælp af geofencing slukkes airconditionanlægget eller varmepumpen, når den sidste person forlader hjemmet, og tænder igen før den først person kommer retur. Når der registreres et åbent vindue slår tadoº airconditionanlægget eller varmepumpen fra, for at undgå at kold luft går til spilde og tilpasser sig vejret for at opnå den optimale energieffektivitet. Derudover giver en månedlig rapport tadoº-brugerne overblik over, hvor meget energi de forbruger. Denne gennemsigtighed giver boligejerne en klar forståelse af brugen af deres aircondition eller varmepumpe, som kan hjælpe dem med at nedbringe spild.

Tadoº appen gør det også muligt for venner eller familiemedlemmer på afstand at hjælpe med at styre indeklimaet i hjemmet, for de som kan have brug for det. De kan se den nuværende temperatur og niveauet af luftfugtighed og kan så justere derefter. Derudover hjælper funktionaliteten Air Comfort med at holde øje med, hvor frisk luften er og registrerer forurening i luften udenfor hjemmet, det kan fx være ozon, som er særlig høj på de varme dage.

”At kunne holde sig kølig er et basalt menneskeligt behov. Jo varmere somrene bliver, des større bliver behovet for løsninger, der kan nedkøle og holde hjemmet sundt, samtidig med at man tager hensyn til energiforbruget,” siger Christian Deilmann, CPO og medstifter af tadoº. ”Med Smart AC Control bidrager tadoº til at skabe en behagelig og bæredygtig måde at leve på for alle generationer.”

https://www.altomdata.dk/smarte-termostater-test-styr-varmen-din-smartphone/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere