En treårig prøveperiode er vel overstået for Dansk Center for Scientific Computing, konkluderer en evalueringsrapport, der samtidigt peger på, at centrets brugere har behov for stadigt større og hurtigere computersystemer, da deres beregningsbehov fortsætter med at vokse.
Derfor kan det, ifølge panelet der står bag evalueringen, retfærdiggøres at tilføje betragteligt flere økonomiske midler.
? Der er ikke umiddelbart lagt op til, at der skal gives ekstra bevillinger over finansloven. Og det der vil ske nu er, at der skal skrives et brev til bestyrelsen for centret, som skal give deres bud på, hvordan evalueringens anbefalinger kan implementeres, siger Jan Windmüller, fuldmægtig i Videnskabsministeriet.
Da centret blev etableret i 2001, var det på en midlertidig tre års bevilling, som skulle opfølges af en evaluering. Jan Windmüller oplyser, at ministeriet på baggrund af den gennemførte positive etablering har besluttet, at DCSC skal gøres permanent med de nuværende basisbevilling.
Regnekraft til forskere
Hovedformålet med Dansk Center for Scientific Computing var at give danske forskere adgang til store mængder af regnekraft, og evalueringspanelet vurderer, at det mål er nået.
I centrets treårige liv er der sket en voldsom forøgelse af Scientific Computing-ressourcer, og Danmark er nu ressourcemæssigt på højde med de nabolande, vi normalt bliver sammenlignet med.
DCSC har medvirket til en høj videnskabelig kvalitet, og flere af centrets brugere er videnskabelige sværvægtere i verdensklasse. Rapporten peger, ikke overraskende, på, at brugerne af centret er tilfredse med de muligheder, centret har givet dem.
Evalueringspanelet mener, at DCSC skal fortsætte med arbejdet, som det har foregået indtil nu, men at der skeles til diverse anbefalinger.
Det anbefales blandt andet, at et eksisterende statut om maksimalt fire driftcentre bliver skrevet om, så det bliver muligt at oprette yderligere driftcentre.
Flere penge
Derudover anbefaler evalueringspanelet, at der bliver lavet et oplæg, der skal afdække behovet for driftcentre, bilaterale netværk og grid.
Sidst, men ikke mindst, peger ekspertpanelet på behovet for en ny budgetplan. Planen skal laves på baggrund af analyser af potentielle og eksisterende brugeres fremtidige behov for regnekraft.
Planen skal kortlægge, hvorledes et større budget kan være med til at øge kvaliteten i dansk forskning.
Evalueringspanelet bag rapporten er et eksternt, internationalt hold sammensat af tre forskere uden direkte tilknytning til centeret og med stor indsigt i scientific computing.
De tre forskere blev udpeget i foråret 2004 af Videnskabsministeriet efter indstilling fra Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd.