Forbrugere frifundet for dyre dialer-opkald

Tre forbrugere slipper for dyre opkald til Liechtenstein, fordi deres teleselskaber ikke har advaret tilstrækkeligt mod skjulte opkaldsprogrammer, der sniger sig ind på pc'en. Dermed må TDC igen til lommerne på grund af dialer-programmer.

Teleankenævnet har givet tre forbrugere medhold i, at de ikke skal betale for dyre opkald til Liechenstein, som formentlig blev foretaget af skjulte opkaldsprogrammer, der var installeret på brugernes pc'er.

De tre kunder havde ringet for mellem 1.782 og 3,390 kroner, men de penge må selskaberne DLG Tele, LIC og TDC se langt efter. Selskaberne skal samtidig betale hver omkring 14.000 kroner i sagsomkostninger til Teleankenævnet.

Forbrugerne holdt på, at de ikke havde foretaget opkaldene, mens teleselskaberne omvendt ikke havde fundet fejl i deres systemer.

Spærring ikke nok

Afgørelsen kommer, selvom teleselskaberne i 2002 indførte spærring på telefonopkald til lande, hvor der foregik udbredt svindel.

Teleankenævnet har vurderet, at selskaberne ikke i tilstrækkelig har advaret om risikoen ved uønskede opkald til lande, der endnu ikke er på listen.

Derfor gik afgørelsen teleselskaberne imod.

Hvis et opkaldsprogram får sneget sig ind på en pc, der er forbundet med internettet via et modem, vil fremtidig opkobling til nettet ske via et højt takseret nummer.

Opfordrer til PBS-advarsel

Fordi opkrævningen i dag sker via fastnetregningen, opfordrer Teleankenævnet teleselskaberne til fremover også at advare på fakturaen eller på PBS-oversigten.

Siden sagerne fandt sted i første halvdel af 2004, har TDC udvidet sin Voksenspærring, så Liechtenstein og New Zealand nu også er på listen, mens Estland er kommet under øget observation.

Computerworld beskrev i forrige uge, hvordan firmaer registreret i Panama og Hongkong står bag en række danske fup-websteder, der blandt andet installerer en dialer på de besøgendes pc?er.

Det fik TDC til på den seneste PBS-oversigt at advare alle sine kunder om risikoen ved at gå ind på disse web-steder.

TDC tabte i 2003 en sag om dialer-programmer og afsluttede herefter 650 sager mod selskabets kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere