EU-Parlament: Træk patent-direktiv tilbage

Et massivt flertal i Europa-Parlamentet har bedt EU's Ministerråd om trække direktivforslaget om patenter på software tilbage. Parlamentet vil i stedet begynde processen forfra, så kritikerne kan spille en større rolle. Patentmodstanderne jubler.

EU's plan om patenter på software har lidt et alvorligt knæk, efter et massivt flertal i Europa-Parlamentets udvalg for retlige anliggender har bedt om, at hele processen begynder forfra.

Direktivforslaget ligger lige nu i EU's Ministerråd, hvor Polen ad flere gange har forhindret et flertal i at vedtage det.

Forslaget har været omstridt, fordi Ministerrådet har valgt at tilsidesætte de fleste af de ændringer, som blev indføjet, da Parlamentet tidligere havde forslaget under behandling.

Teknisk bidrag eller ej?
Modstandere af direktivforslaget frygter, at det vil tillade patenter på rene softwareprogrammer, mens tilhængere beroliger med, at det kræver et såkaldt "teknisk bidrag".

Nu har modstandere vundet en stor sejr, for det ser ud til, at forslaget skal behandles forfra på ny.

Ved at begynde forfra vil de 10 nye lande i EU efter den store udvidelse mod øst, heriblandt Polen, få større mulighed for at få indflydelse.

I alt 19 medlemmer i udvalget for retlige anliggende stemte for at begynde forfra, mens kun to stemte imod. Modstanden kommer specielt, fordi Ministerrådet har forsøgt at presse forslaget igennem uden diskussion eller afstemning.

Op til ministerrådet
EU's Ministerråd, som består af ministre fra de enkelte EU-medlemslande, har nu flere valg.

Ministerrådet kan på den ene side vælge at følge Parlamentets ønske og begynde processen forfra, hvorefter Parlamentet skal holde en ny første høring.

På den anden side kan Ministerrådet fortsætte sagsgangen i EU, hvorefter Parlamentet vil få en ny chance for at komme med input til direktivet om softwarepatenter.

Med den nye udmelding er det første skridt det mest sandsynlige, og det vil formentligt forsinke patentdirektivet i fire til seks måneder. Det vækker stor tilfredshed hos organisationen FFII, der er blandt de mest udtalte patentmodstandere.

I Danmark har striden om softwarepatenter i EU senest fået Socialdemokraterne til at trække sin støtte til regeringen under valgkampen. Partiet frygtede, at direktivforslaget ville blive hastet igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere