Wimax: En bombe under 3G-telefoni?

Den trådløse bredbåndsstandard Wimax bliver en alvorlig konkurrent til tredje generations mobiltelefoni (3G). Det er konklusionen i en ny rapport, og dårligt nyt for TDC, Telia, Orange og mobilselskabet 3, som i 2001 havde den store pengepung fremme og betalte hver omkring en milliard kroner for en dansk 3G-licens.

En ny rapport fra analysehuset TelecomView slår fast, at den trådløse bredbåndsstandard Wimax bliver en alvorlig konkurrent til tredje generations mobiltelefoni (3G).

Dermed er der dårligt nyt for TDC, Telia, Orange og mobilselskabet 3, som i 2001 havde den store pengepung fremme og betalte hver omkring en milliard kroner for en dansk 3G-licens.

TelecomView konkluderer nemlig, at det kan blive mere end svært for selskaberne at tjene milliard-investeringerne hjem, da Wimax og andre trådløse teknologier i 2009 vil erobre mindst 40 procent af markedet for mobile datatjenester, som ellers er 3G-telefoniens adelsmærke.

- Vores beregninger viser, at Wimax bliver den klare vinder mellem de nye hurtige trådløse standarder, fordi den kan byde på hurtige hastigheder og er mere fleksibel end de andre trådløse alternativer, siger Ian Cox, senioranalytiker hos TelecomView og en af forfatterne bag rapporten.

Den holdning bakkes op af rapportens anden forfatter, Bob Larribeau, der mener at det bliver markant lettere for teleselskaber at tjene penge på Wimax end på 3G. Primært fordi Wimax-netværk kræver meget mindre investeringer end dem, der kræves, for at opbygge et 3G-net.

- Forretningsmodellen for Wimax ligger meget tæt på den for ADSL, hvilket gør standarden til et glimrende bredbåndalternativ, siger han.

Wimax i test

Herhjemme tester Danske Telecom i øjeblikket et Wimax-netværk på Østerbro i København, og TDC arbejder på at skaffe de nødvendige licenser fra IT- og Telestyr, så det har mulighed for at rulle Wimax ud.

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan har tidligere udtalt til Computerworld, at han også ser stort fremtidspotentiale i Wimax og at den trådløse standard kan blive en alvorlig konkurrent til mobilselskabernes 3G-netværk.

- 3G er et hybridprodukt mellem data og tele, som ikke er faldet særligt heldigt ud. WiMAX er derimod født som en mobil datateknologi og kan meget vel vise sig at blive svaret på offentlig bredbåndskommunikation i den mobile verden, siger han.

For at det skal blive en realitet kræver det dog, at Wimax-standarden får så stor udbredelse, at priserne på udstyr og mobile apparater bliver lave. Standarden bakkes op af it-kæmper som Nokia, Cisco, Nrtel, Lucent og Intel, som alle har forpligtet sig til at fremstille udstyr, der lever op til Wimax-standarden.

I løbet af denne uge meldte svenske Ericsson sig også ind i Wimax-alliancen, og chipproducenten Wavesat sendte den første Wimax-chip ? DM256 ? på markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere