Computerworld mener: I forrige uge lancerede SAP selskabets nyeste innovation kaldet Build: Et visuelt såkaldt low code-værktøj, som lader folk med begrænset erfaring med programmering bygge forretningsapplikationer, mobile apps eller automatiseringer.
Målet er selvfølgelig at gøre det nemmere og billigere for virksomhederne at tilpasse ofte store og tunge løsninger.
Der er samtidgi ikke nogen tvivl om, at SAP’s lancering også handler om at kunne matche konkurrerende tilbud fra Microsofts Power-familie eller Salesforce.
Især automatiseringsdelen har de sidste par år været populær hos danske virksomheder, hvor store organisationer som Norlys, ATP og Københavns Kommune har etableret egentlige automatiseringsenheder, der ved hjælp af blandt andet softwarerobotter skal øge effektiviteten.
Skal ramme de ømme digitale punkter
Fælles for planerne er, at det handler om at ramme de ømme punkter i virksomheders og organisationers processer.
Det er der, hvor opgaven er for lille og ikke forretningskritisk nok til et egentligt udviklingsprojekt med it, men samtidig er besværlig nok til, at den er værd at få teknologisk hjælp til.
Og kun fantasien sætter grænser her.
For årtiers digitalisering har mange steder skabt digitale sisyfosopgaver, der slider på både jobglæden og hæmmer produktiviteten.
København vil lade medarbejder bygge
Hos Københavns Kommune er ambitionen derfor at lade den enkelte medarbejder skabe personlige automatiseringer - uden at skulle trække på ressourcerne hos it ud over det, rammeværktøjet kræver.
Det er både ambitiøst og smart. For vejen frem er glade og effektive medarbejdere.
Men automatiseringer med softwarerobotter og low code-værktøjerne er også et tveægget sværd for it-afdelingerne, som for manges vedkommende i årevis har kæmpet for at strømline og effektivisere.
Spørg bare en virksomhed som DSV, som har arbejdet målrettet på at reducere tusindvis af forretningsapplikationer.
Med flere hundrede - eller tusinde - nye applikationer, som alle er skabt i forretningen, kan det arbejde hurtigt blive omsonst.
It betaler, forretningen høster fordelene
Samtidig er det oftest sådan, at it afholder omkostningerne for at etablere rammerne til automatiseringen, mens besparelserne høstes bredt i forretningen.
Derfor nævner de fleste, der arbejder med automatisering, da også vigtigheden af at reinvestere i automatiseringsindsatsen, så den ikke sander til i drift og vedligeholdelse.
Ingen af de udfordringer bør stå i vejen for en ambitiøs automatiseringsindsats, for området har et kæmpe potentiale – især når det kombineres med nyere teknologier som sensorer, billedgenkendelse, stemmesyntese og kunstig intelligens.
Men uden en klar strategi og en stærk governance risikerer selv veldrevne it-afdelingerne at segne allerede under første fase af automatiseringsambitionerne.
Computerworld har det seneste tid dækket en række spændende danske automatiserings- og robotprojekter. Dem finder du her: