Der har været flere problemer tilknyttet Microsofts gigantkontrakt med det amerikanske militær.
Og nu anbefaler tech-gigantens bestyrelse, at aktionærerne stemmer nej til to forslag, som omhandler uafhængig gennemgang af Microsofts militærkontrakter.
Forslagsstillerne er Boston Common Asset Management and Impact Investors og Harrington Investments.
Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse fra Microsoft.
Forslagsstilleren er bekymret for, at produkter til militæret kan bruges til formål, der strider imod Microsofts etiske udmeldinger.
"Militære kunder af Microsofts produkter og tjenester kan dog bruge virksomhedens teknologi på måder, der er i konflikt med Microsofts politikker eller på anden måde giver anledning til bekymring," fremgår det af forslaget som fortsætter:
"Risici ved at arbejde med statslige kunder om militærkontrakter omfatter ”våbengørelse” af virksomhedens teknologi, fortrængning af menneskelig beslutningstagning med kunstig intelligens og brug af dets produkter til krigsførelse og overvågning."
Konkret omhandler forslagene, at bestyrelsen skal udarbejde en uafhængig rapport for at vurdere statslige kunder med militære formål, og hvordan disse bruger Microsofts teknologi.
Målet er at undersøge om Microsofts teknologi "bidrager til eller kan bidrage til krænkelser af privatlivets fred, borger- og menneskerettigheder og er i konflikt med de politikker og principper, der er angivet i Microsofts CSR Rapport og andre offentlige offentliggørelser," fremgår det.
Der er tale om uafhængige vurderinger af Microsofts 10-årige kontrakt for Joint Enterprise Defence Infrastructure (JEDI) med det amerikanske forsvarsministerium, som omhandler cloud og AI til militære formål til en værdi af 10 milliarder dollar – svarende til omkring 76 milliarder kroner.
Derudover en vurdering af Microsofts kontrakt med det amerikanske militær om levering af Hololens til en værdi af 21 milliarder dollar – svarende til omkring 160 milliarder kroner. Sidstnævnte beløb kan dog ende lavere, da hæren muligvis ikke vil købe for det fulde beløb.
Tre modargumenter
Det bliver dog et ’nej tak’, hvis det står til bestyrelsen, som oplyser, at Microsoft har arbejdet med det amerikanske forsvar i flere årtier.
"Da Microsoft bød på nogle betydelige nye militærkontrakter i løbet af de sidste mange år, overvejede og traf Microsofts Senior Leadership Team en principiel beslutning om, at vi ikke vil tilbageholde teknologi fra institutioner, som vi har valgt i demokratier for at beskytte de friheder, vi nyder godt af," skriver bestyrelsen.
Bestyrelsen fremlægger tre argumenter for, at militæret er en vigtig kunde.
Det første argument er, at militæret beskytter USA som land.
Det andet er, at Microsoft ønsker at indgå i diskussionen om brugen af deres teknologi i stedet for at lukke af for kunder i demokratisk styrede stater.
Og det tredje argument er, at der er mange forskellige holdninger til området, og disse bør diskuteres på tværs, men bør ikke afholde selskabet fra at arbejde med sådanne kunder.
Problemer på området
Der har været flere problemer tilknyttet Microsofts aftale med den amerikanske hær, og Hololens-satsningen generelt.
Selvom Hololens så småt er begyndt at være i pilotprojekter eller blive benyttet af virksomheder, så har Microsoft også oplevet besvær på det seneste.
Ifølge flere medier skrottede Microsoft lanceringen af den nye version Hololens 3, og dertil oplever Microsoft problemer med at leve op til en kæmpe milliardaftale med den amerikanske hær, da brillerne har sager om, at trupperne får kvalme og hovedpine af at have brillerne på.
Derudover har over 100 medarbejdere ifølge The Wall Street Journal forladt Hololens-arbejdsenheden i selskabet.
Heriblandt den tidligere leder for Microsoft HoloLens, Alex Kipman, som stoppede efter flere beskyldninger om upassende opførsel mod ansatte blev rapporteret af blandt andre Business Insider og Geekwire.
Ifølge Wall Street Journal har Microsoft nu helt omstruktureret enheden og skåret i budgettet.