Danmark er et slaraffenland for momssvindlere, som slår deres folder i it-salgskanalen på grund af Danmarks høje momssats og lempelige selskabsregler, mener distributør.
? Danmark er perfekt for momssvindlere. Det er mit indtryk, at svindlere i stigende omfang bruger Danmark som endestation i momskarruseller, siger Kim Jørner, produktchef hos distributøren Tech Data.
Momssvindel truer med at ødelægge hardware-distributørernes i forvejen trængte forretning, da svindlerne sælger cpu?er, mobiltelefoner, pc?er og andet hardware til lavere priser, end distributører på den rigtige side af loven kan tilbyde.
Kører gennem mange led
Momssvindlen foregår typisk gennem mange led og udnytter momsreglerne i EU-landene, som gør det muligt at efterlade den skyldige moms i et såkaldt skraldespandsselskab, der så går konkurs.
? Vi har i år set flere eksempler på sådanne konkurser herhjemme. Efter min mening hænger det tæt sammen med, at det er uhyre enkelt at oprette et firma, og lade det gå konkurs, siger Kim Jørner.
Holdningen bakkes op af blandt andre Ole Eklund, administrerende direktør for distributøren Magirus samt formand i IT-Brancheforeningens distributørudvalg.
? Der er en generel opfattelse af, at reglerne er lidt for slappe på dette område. Det er for let at slippe af sted med at lade skraldespandsselskaber dreje nøglen om, siger han.
Også myndighederne har fokus på problemet. I september anmeldte Toldskat tre it-virksomheder til politiet for formodet momssvindel for omkring 130 millioner kroner.
De tre virksomheder, Network Trading, Roxy World Trading og Solid Trading, gik alle konkurs efter at have handlet med store partier it-komponenter fra Hongkong og Storbritannien.
Hurtigt op - ned med et brag
Anmeldelserne kom i kølvandet på, at flere nyetablerede distributører i løbet af et halvt års tid bankede en solid forretning op med en omsætning på op til 50 millioner kroner for kort efter at gå konkurs.
? Den slags virksomheder følger vi selvfølgelig nøje, da det er tegn på, at der foregår noget ulovligt, siger Reino Nielsen fra Toldskats planlægningsafdeling.
Han oplyser, at brodne kars hang til at momssvindle med it-komponenter, langt fra er gået styrelsens næse forbi.
? Området har allerhøjeste prioritet. Vi forsætter jagten på cpu-svindlere, og vi har også rettet sigtekornet mod blandt andre mobil-brokere, siger Reino Nielsen.
Han fortæller, at Toldskat er på vej med flere sager.
Det er dog så omfattende et stykke arbejde at optrevle momskarrusel-svindlerne på tværs af landegrænser, at der ikke venter anmeldelser lige rundt om hjørnet. Han kan ikke helt genkende billedet af Danmark som et perfekt opholdssted for momssvindlere.
? Den opfattelse har jeg ikke, snarere tværtimod. Men hvis reglerne fortolkes på den måde i markedet, så må vi tage det alvorligt, siger han.
Omfattende optrevling
Han mener, at en tættere dialog mellem myndighederne og it-salgskanalen er det bedste middel til at komme problemet til livs.
? Vi mangler et sted, hvor vi kan henvende os for at få it-salgskanalens hjælp og råd. Det er trods alt dem, der kender området bedst. Hidtil har vores kontakt været baseret på enkeltpersoner, men det er ikke nok, siger han.
Og det ser ud til, at Toldskats ønske bliver opfyldt inden alt for længe.
? Det kan vi godt hjælpe ham med. Vi har samlet et stort udsnit af landets distributører i IT-Brancheforeningens distributørudvalg. Her har vi netop udpeget et mindre arbejdsudvalg, som arbejder hen imod i løbet af 2005 at gøre myndighederne mere opmærksomme på de problemer, branchen og dens aktører kan have i denne sammenhæng, siger Henrik Egede, sekretariatsleder for IT-Brancheforeningens distributørudvalg.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld