Internet-virksomheders algoritmer regnes for at være blandt deres mest dyrebare aktiver, som de derfor næsten altid værner om og stræber efter at holde hemmelige og langt væk fra konkurrenternes øjne.
Ikke desto mindre har en række af de største kinesiske internet-virksomheder nu offentliggjort beskrivelser af en række af deres dyrebare algoritmer.
Det sker efter påbud fra den kinesiske internet-myndighed CAC (‘Cyberspace Administration of China’), som har offentliggjort en liste med i første omgang 30 algoritmer.
De stammer fra kæmpeselskaber som Alibaba, ByteDance, Tencent, og Baidu. Og er fra løsninger til både apps og web-services.
Og flere algoritmer vil følge snart, meddeler CAC.
Med algoritmerne følger beskrivelser af deres formål og hvad de anvendes til.
Større gennemsigtighed
Selskaberne modtog i marts besked fra CAC om at udlevere algoritmerne.
Det skete med den begrundelse, at Kina ville rydde op på internettet og blandt andet give brugerne indsigt i årsagerne til, at de ser bestemt indhold, når de søger eller bevæger sig rundt på nettet.
Af listen fremgår det eksempelvis ifølge The Register, at søgeselskabet Baidu anvender en algoritme, som vurderer sikkerheds-risici i indhold, som postes på dets nyhedssite eller i onlineforaet Tieba.
Denne algoritme anvender Baidu til at vurdere, om indhold skal fjernes eller lignende.
Det fremgår også, at selskabet Douyin - som er TikTok - anvender algoritmer til vurdering af eksempelvis om bestemt indhold til promoveres baseret på klik, længde, likes, kommentarer, dislikes og flere andre ting.
Algoritmerne anvendes også til at pushe indhold og produkt-anbefalinger frem til brugerne.
Listen viser også, at Tencent - der er blandt verdens største internet-virksomheder - anvener algoritmer til at pushe indhold frem til brugerne baseret på deres browsing-historik, bruger-vaner og lignende.
Du finder hele listen hos CAC her (på kinesisk)