Den kinesiske stat arbejder på at indsamle enorme datamængder om landets borgere.
Det skriver den amerikanske avis New York Times, der gennem det seneste år har kulegravet den kinesiske stats overvågningsapparat.
Mediets journalister har blandt haft adgang til hundredetusindvis af dokumenter fra statslige udbud, hvor virksomheder kan byde ind med overvågningsløsninger.
Af dokumenterne fremgår det, at Kina i stort omfang udbreder overvågningskameraer udstyret med avanceret software til ansigtsgenkendelse og mulighed for etnisk profilering, samt wifi-sniffere og IMSI-chatchere i alle landets regioner.
Sidst men ikke mindst peger udbudsdokumenterne på, at den kinesiske stat forsøger at opbygge en omfattende database med biometriske profiler på borgerne.
Profilerne kan udover biometriske data også indeholde oplysninger om borgerens aktiviteter og sociale netværk.
Helt ind i det private rum
En af grundstenene i den kinesiske overvågningsmaskine er et omfattende netværk af kameraer, der ofte er udstyret med avanceret software, som strækker sig langt ind i det private rum.
Eksempelvis arbejdes der ifølge New York Times på at placere kameraer i ejendomskomplekser, hoteller, restauranter, indkøbscentre og karaoke-lounger.
Kameraerne er ifølge New York Times tilmed i mange tilfælde udstyret med mikrofoner, der kan registrere folks stemmer.
Billede og lyd bliver herefter analyseret med avanceret software, der udover at kunne foretage ansigtsgenkendelse og stemmegenkendelse også er i stand identificere folks etnicitet, køn ligesom, at det også kan registrere om folk bruger briller eller ansigtsmasker.
Herudover opsætter den kinesiske stat ifølge New York Times også i stort omfang wifi-sniffere og såkaldte IMSI-catchere rundt omkring i landet.
De kan indhente oplysninger fra telefoner, der kommer i kontakt med snifferne.
Eksempelvis har myndighederne en forhåbning om at snifferne vil gøre det muligt at opsamle oplysninger om, hvilke brugernavne telefonernes ejere bruger på sociale medier.
Kan bruges mod forfulgt mindretal
Ifølge New York Times fremgår det af et udbudsdokument fra den kinesiske Goungdong-region, at myndighederne også har en forhåbning om, at det vil være muligt at identificere telefoner, der har en ordbogs-app, der oversætter fra Uyghur-sproget til kinesisk.
Noget som kan indikere, at telefonens ejer er en del af den undertrykte muslimske Uyghur-befolkningsgruppe.
Her til kommer, at de kinesiske myndighederne også er i gang med at indkøbe udstyr til at opbygge databaser med iris-skanning og DNA-oplysningerne om borgerne.
De indhentede bliver efterfølgende aggregeret og lagret på statslige servere, og ifølge New York Times peger meget på, at de kinesiske myndigheder har en ambition om at skabe omfattende profiler om hver enkelt borger.