Artikel top billede

(Foto: Computerworld.dk)

Huawei har testet ansigtsgenkendelse med “muslim-alarm”

Interne dokumenter afslører, at Huawei har testet ansigtsgenkendelsessoftware, der gør det muligt for de kinesiske myndigheder at identificere medlemmer af det undertrykte muslimske uighur-mindretal.

Den kinesiske it-gigant Huawei har testet ansigtsgenkendelses-software, der gør det mulig at varsle myndighederne, når et overvågningskamera identificerer medlemmer af landets forfulgt muslimske mindretal, uighurerne.

Det skriver den amerikanske avis Washington Post, der omtaler teknologien som en "uighur alarm".

Oplysningerne om teknologien stammer fra interne Huawei-dokumenter,
der har ligget frit tilgængeligt på Huaweis hjemmeside.

Dokumenterne blev først identificeret af organisationen IPVM, der har specialiseret sig i at undersøge brugen af videoteknologi og ansigtsgenkendelse.

Læs også: USA blacklister lang række kinesiske tech-firmaer

Ifølge dokumentet samarbejdede Huawei i 2018 med ansigtsgenkendelses-virksomheden Megvii om at teste et kamerasystem baseret på kunstig intelligens, der kunne skanne ansigter i menneskemængder og herefter estimere hver enkelt persons alder, køn og etnicitet.

I dokumenterne bliver det beskrevet, at systemet, når det identificerer et medlem af det fortrinsvis muslimske uighur-mindretal vil kunne udsende en “uighur-alarm” til politiet.

Udsat for massiv undertrykkelse

Uighur-mindretallet har været udsat for massiv forfølgelse og undertrykkelse i Kina.

Eksempelvis vurderes det, at over en million uighurer tilbageholdes i såkaldte politiske opdragelseslejre i Xinjiang-provins i det vestlige Kina.

Ifølge Washington Post fjernede Huawei dokumentet fra sin hjemmeside kort tid efter, at avisen henvendte sig til selskabet.

Både Huawei og Megvii anerkender dokumentets autencitet, men Huawei hævder ifølge Washington Post, at systemet ikke er udviklet til brug i den virkelig verden, men blot er udviklet som led i en test.

En talsperson for Megvii afviser ligeledes, at systemet er udviklet med henblik på at identificere specifikke etniske grupper.

Normalisering af undertrykkende teknologi

John Honovich, der er grundlægger af organisation IPVM, som først identificerede dokumentet, vurderer over for Washington Post, at dokumentet er et eksempel på en normalisering af denne form for undertrykkende teknologi.

“Det er ikke et isoleret tilfælde. Det er systematisk. Det har krævet en masse tankvirksomhed at sikre sig, at denne ‘uighur-alarm’ rent faktisk virker,” siger John Honovich til Washington Post.

Læs også: Amazons ansigtsgenkendelse udråbte ved en fejl amerikanske politikere som forbrydere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere