Artikel top billede

(Foto: CC BY 2.0, LeWeb)

Opfandt iPoden og stiftede milliard-virksomheden Nest – nu går han til angreb på Facebooks storstilede plan: "Jeg er fucking ligeglad med metaverset"

Tony Fadell, der var med til at opfinde iPoden, har ikke meget godt at sige om Facebooks satsning på det såkaldte metaverse. Samtidig langer han ud efter Google, som købte hans virksomhed Nest og sammenligner søgeselskabet med en Tinder-svindler.

"Fuck metarverset."

Så klar er holdningen fra en af de seneste årtiers mest visionære tech-folk, Tony Fadell, når talen falder på øjeblikkets måske mest omtalte teknologi-trend.

Tony Fadell bliver ofte omtalt som ”the pod father” på grund af sin centrale rolle i opfindelsen af iPoden, og senere var han first mover i smart home-tendensen, da han stiftede Nest, som siden blev købt af Google for et milliardbeløb.

I dag har Tony Fadell kastet sig ud i livet som investor i sit firma Future Shape, og derudover har han skrevet bogen Build: An Unorthodox Guide to Making Things Worth Making.

Det er både en håndbog for produkt-udviklere, men også en bog, der tilbyder et kig tilbage på hans karriere og giver et perspektiv på den øjeblikkelige tilstand i tech-branchen.

Tanker som han netop har uddybet i et interview med The Verge-podcasten Decoder

”Jeg vil ikke høre mere om metaverset. Det vil jeg virkelig ikke. Fuck metaverset. Jeg forstår VR og AR i visse applikationer, som eksempelvis i designprocesser, men jeg vil ikke mødes med folk i metaverset. Jeg vil kigge folk i øjnene. Jeg vil se og føle dem. Kigge ind i deres sjæl og bygge et forhold til dem. Zoom er meget bedre end et telefonopkald, men metaverset? Glem det,” siger han i podcasten.

Vil løse problemer, ikke skabe dem

Tony Fadell understreger dog samtidig, at han ikke er modstander af hverken AR eller VR.

Han fortæller, at han selv har arbejdet med VR siden slutningen af 80’erne, hvor teknologien så småt begyndte at dukke op.

Men han ser metaverset som et forsøg på løse et problem, der ikke findes.

”Jeg vil løse problemer, som vi allerede har. Jeg vil ikke løse eller skabe problemer, som ikke findes i dag,” siger han.

Han hæfter sig desuden ved de enorme summer som tech-branchen i øjeblikket kaster efter udviklingen af metaverset

”Jeg har set, at Meta eller Facebook eller hvad de nu kalder sig selv, allerede har brugt 30 milliarder dollar på metaverset. 30 milliarder? Virkelig? Er det en effektiv måde at bruge penge på,” spørger han retorisk i podcasten.

Slog igennem hos Apple

Tony Fadell slog igennem som ingeniør hos Apple, hvor han var med til udvikle iPoden, og han spillede samtidig en central rolle i udviklingen af de første tre generationer af iPhonen.

Før han kom til Apple var han blandt andet ansat i det legendariske Silicon Valley-selskab General Magic, og senere i sin karriere fik han en ide til at udvikle en bærbar musikafspiller, som var smartere end de eksisterende på markedet.

Fadell forsøgte ifølge Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs forgæves at sælge ideen til virksomheder som Sony, Philips og Palm, men en dag fik han en opringning fra en uventet kant.

Det var Apples daværende hardware-chef Jonathan Rubinstein, der på direkte ordre fra Steve Jobs selv havde fået til at opgave af udvikle en bærbar musikafspiller. Rubinstein ville derfor have Fadell med på holdet til at bygge det produkt, som endte med at blive til iPoden.

Senere forlod Fadell Apple for at stifte virksomheden Nest Labs, der vil bygge revolutionerende digitale enheder til det intelligent hjem.

Først udviklede han en intelligent termostat og efterfølgende en intelligent røgalarm, og til sidst blev selskabet solgt til Google for mere end 3,2 milliarder dollar.

Google var som Tinder-svindleren

Det betød også, at han i løbet af relativt få år prøvede at arbejde i to af de virksomheder, der har haft størst indflydelse på vores digitale liv siden årtusindeskiftet.

Tiden hos Google har han dog ikke meget godt at sige om, og han sammenligner det selv med et mislykket parforhold.

”Google sagde alle de rigtige ting, men med tiden gik det ligesom med "The Tinder Swindler,” siger han med henvisning til Netflix-dokumentaren om den israelske dating-svindler Simon Leviev, der manipulerede og snød kvinder på dating-apps.

”Til sidst var jeg sådan – hvad skete der her? Hvad blev der af alle de fantastiske ting, som du sagde, at vi skulle lave sammen? Det hele røg ud af vinduet, og til sidst var vi bare endnu et legetøj i deres legetøjskasse. Når man betaler 3,2 milliarder dollar for noget, så skulle man tro, at man respekterede og investerede i det team, der skulle udgøre et nyt område af Googles forretning. Men det var ikke sådan, det fungerede,” siger Tony Fadell og tilføjer:

”Det var min egen fejl. Jeg havde ikke opdaget, at Google havde foretaget så mange milliardopkøb, som de bare lod fejle og sagde ’Det var sjovt, men lad os komme videre.’”

I Apple var alt eksistentielt

Det stod ifølge ham i skærende kontrast til, hvordan det var at arbejde hos Apple under Steve Jobs' ledelse. Her var fortællingen, at selskabets fremtid stod på spil med hvert eneste projekt.

”Hos Apple – i hvert fald i Steves tid – skulle hver eneste ting, som vi forsøgte os med, realiseres, fordi det var eksistentielle projekter. Det var en nødvendighed, at iPhonen blev en succes, fordi den kannibaliserede iPod-forretningen,” siger han.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering